Miercuri dimineaţa a avut loc festivitatea de inaugurare a curselor internaţionale pe Aeroportul Oradea, imediat după ora 9.00, pe pista orădeană aterizând primii pasageri îmbarcaţi pe aeroportul Milano-Bergamo. Autorităţile au adus pe pistă dansatori în straie populare, călătorii fiind întâmpinaţi cu „Bate vânt de la Orade”...

 

Cu toate că prima cursă internaţională efectuată de compania Ryanair de pe aeroportul orădean a avut loc duminică, venind de la Barcelona, la cererea companiei, festivitatea oficială de inaugurare a zborurilor a fost programată pentru miercuri. Astfel, ieri, încă de la ora 8.00, era forfotă mare pe aeroportul orădean, imediat după ora 9.00 fiind aşteptată să aterizeze o aeronavă Boeing 737 în care se aflau aproximativ 130 de pasageri îmbarcaţi de pe aeroportul Milano-Bergamo, iar înainte de ora 10.00, era programată să sosească şi cursa de Barcelona-Girona. Conform tradiției, zborul inaugural a fost marcat cu două tunuri cu apă de la autospecialele de pompieri, vântul nefiind atât de puternic încât să împiedice acest lucru, așa cum s-a întâmplat duminică, la inaugurarea zborului cu Barcelona.

Aeronava Boeing 737 a aterizat fără probleme la Oradea, iar echipajul avionului a fost întâmpinat cu pâine şi sare de doi tineri îmbrăcaţi în costume populare, precum şi de către directorul general Gheorghe Pașc și personalul Aeroportului Oradea, alături de prefectul județului, Claudiu Pop, președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, și vicepreședintele CJ Ioan Mang, senatorul Cornel Popa, oficiali, dar și un grup de dansatori de la Ansamblul profesionist „Crișana”. Aceştia au început să cânte, să danseze şi să chiuie, prima melodie interpretată fiind cunoscuta „Bate vânt de la Orade”.

Momentul artistic a fost apreciat de oaspeţi, unii dintre ei fotografiindu-se cu membrii ansamblului sau filmând evoluţia acestora. Echipajul aeronavei și pasagerii au primit câte „o diplomă” având un desen cu harta Bihorului, pentru a-și aminti că au fost pasagerii primei curse internaționale pe relația cu Milano. Printre pasagerii cursei retur Oradea-Milano, programată tot în cursul zilei de ieri, la ora 9.55, s-a numărat şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, însoţit de soţia sa, Erica Mang, care au precizat că şi-au achiziţionat bilete încă din luna decembrie, la preţuri promoţionale, dorind să experimenteze noua cursă. De menţionat că zborurile de Milano vor avea loc miercurea și sâmbăta, iar cele spre Barcelona sunt programate în fiecare miercuri și duminică. Ryanair a anunțat că va opera şi alte zboruri spre destinaţii europene de pe Aeroportul Oradea, cum ar fi: Londra-Stansted (Marea Britanie), Eindhoven (Olanda) și Memmingen (Germania), toate începând din 31 octombrie.