Baletul Clasic din St. Petersburg A. Batalov a prezentat vineri, 9 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, baletul în patru acte „Lacul Lebedelor”. Urmărită cu mare atenţie, prestaţia balerinilor ruși a fost ovaţionată minute în șir de publicul orădean, care i-a răsplătit la final cu îndelungi aplauze.

 

Premiera mondială a celebrului balet a avut loc în anul 1877, pe scena Teatrului Bolshoy din Moscova. Povestea este ţesută în jurul prinţesei Odette, care a fost blestemată de hainul vrăjitor Rothbart să îşi trăiască zilele transformată în lebădă.

Andrei Batalov are o carieră de peste 20 de ani. A devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, prim solist al Teatrului Mariinski, a făcut parte din la Baletul Regal din Danemarca. Repertoriul său a inclus roluri principale clasice, precum Printul Siegfried („Lacul lebedelor”), Albert în „Giselle”, dar şi apariţii în balete contemporane de Peter Martins şi Kevin O 'Dale. De şase ani este şi coregraf al Teatrului Mihailovsk. În 2014, Andrei Batalov a întemeiat compania de balet clasic ce îi poartă numele, care duce mai departe tradiţia şcolii ruse de balet clasic.

Stele ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko - Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva - Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko - Kremlin Ballet, Maria Poliudova,Vladimir Statnii, Ucraina - sunt soliștii principali ai companiei, iar corpul de balet este de înaltă clasă. Compania de Balet întrunește 50 de artiști profesioniști, absolvenți ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova și ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina, care sunt conduse de către maeștri de balet mari, foști dansatori emeriți.

Repertoriul companiei „St.Petersburg Classical Ballet” îmbină capodopere ale baletului clasic cum ar fi: „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci” și „Frumoasa din pădurea adormită” de P.Ceaikovski, “Chopiniane”, „Giselle” de A.Adam, „Les Sylphides” de Michel Fokine, „Don Quijote”, „Paquita” de L. Minkus și coregrafia contemporană - Alexei Miroshnichenko, Emil Faski și altele. Decorul și costumele sunt create de maeștrii în arta teatrală și sunt magnifice.