30 aprilie 2017 va rămâne în istoria chinologiei ca fiind data la care primul român, Alex Bondar, a urcat pe podiumul mondial la cea mai înaltă categorie a dresajului canin, respectiv în Mondioring. Alex a reușit ceea ce nu a reușit niciun alt român, până în acest moment, în România.

 

Rezultate notabile și bune de pus în ramă

Au trecut patru luni din acest an, iar Alex are deja acumulate câteva rezultate notabile și bune de pus în ramă. Mai exact, în ianuarie 2017, în Corint-Grecia, a urcat pe podium, câștigând Campionatul Greciei pentru Ciobănești Belgieni.

De asemenea, în București, la selecția echipei naționale, a câștigat cu Camil la Mondioring, categoria 1, cu un rezultat excepțional, obținând maximum de punctaj, iar în Grecia, la Salonic, a urcat pe podium tot la categoria a 3-a cu Dilara, unde a obținut premiul I.

La exact doi ani de la victoria pe care au avut-o Alex Bondar și aceeași campioană mondială, Dilara, la Mondioring, categoria a 2-a, în 2015, în cadrul campionatului mondial de ciobănești belgieni FMBB2015 Cehia, în localitatea Pisek, au câștigat premiul I, iar șansa le-a surâs și au urcat din nou pe podiumul mondial la categoria 3 (cea mai complexă), la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni, desfășurat în Halle, Germania, unde, și de această dată, au câștigat premiul III, un premiu de invidiat și foarte râvnit de ceilalți participanți.

 

Peste 700 de câini din toate colțurile lumii

În perioada 25 aprilie - 30 aprilie 2017, la Halle an der Saale, în Germania, s-a desfășurat Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni, FMBB, un eveniment cu participarea celor mai buni conductori și câini din domeniul canin de pe întreg globul. FMBB întrunește cele mai populare sporturi canine: agility, obedience, bikejoring, IPO (unde a participat și România), Canicross, Mondioring (doar la Mondioring fiind 97 de participanți la toate cele trei categorii), respectiv frumusețe, în total la toate disciplinele fiind înscriși peste 700 de câini din toate colțurile lumii.

Acest campionat mondial este de departe cea mai mare întâlnire sportivă chinologică din toate timpurile.

Alex și Dilara au participat în 28 aprilie 2017, a doua zi de concurs. Ei au fost extrași cu numărul de start 7 în concurs, iar după participarea lor au mai urmat încă două zile de competiții. Tensiunea și emoțiile inerente unei astfel de competiții s-au menținut pentru toți concurenții până la finalul zilei de 30 aprilie 2017.

 „Au fost perioade când nu a fost ușor să mă antrenez, însă mi-am găsit motivația și determinarea de a răzbi în acest domeniu încă nu foarte cunoscut în România. Fac acest sport cu pasiune și determinare, cred în ceea ce fac, de aceea și rezultatele apar. Am deja peste 20 de ani de când mă ocup de creșterea și disciplina canină”, declară Alex.

 

Alex și Dilara au fost de neoprit pe terenul de competiție

După 45 de minute de muncă asiduă și concentrare, fericirea lui Alex s-a transformat într-o euforie greu de descris în cuvinte. Evoluția Dilarei, care a fost expusă la niște exerciții pe care nu le parcursese vreodată până în acel moment, a fost impecabilă. Practic, câinele, intuitiv și instinctual, și-a urmat stăpânul cu încredere, executând toate exercițiile, în aplauzele și uralele spectatorilor și profesioniștilor din toată lumea. În astfel de competiții, sunt o multitudine de factori stresanți și neașteptați care nu pot fi luați în calcul în timpul antrenamentelor.

„Îmi tot repetam cât de mulțumit sunt de prestația câinelui meu, am simțit evoluția încă după primele exerciții. Dilara a fost într-o formă excelentă, mi-a ascultat comenzile cu sfințenie, fiind la înălțimea așteptărilor mele. La paza de obiect, lumea a fost extaziată. M-au felicitat oameni care sunt experți în domeniul canin și modele de urmat în domeniul chinologic. Am simțit că sunt cel mai fericit de pe pământ. Mulțumesc, pe această cale, tuturor susținătorilor, sponsorilor și echipei României”, a mai spus Alex.

Alexandru Bondar promite că povestea va continua, pentru că are toate motivele din lume să-și dorească să facă povestea mai frumoasă…