Proiectul privind restaurarea Casei Darvas - La Roche a fost aprobat spre finanțare. Potrivit Primăriei Oradea, proiectul a obținut un total de 81,50 puncte, fiind cel mai mare punctaj pe regiunea Nord-Vest acordat unui proiect în cadrul Axei Prioritare 5, Prioritatea de investiții 5.1., și, în același timp, primul aprobat spre finanțare în cadrul acestei axe.

 

Valoarea totală a proiectului aprobat este de 10.547.935 lei, din care valoarea ajutorului financiar nerambursabil este de 9.787.328,75 lei, iar contribuția municipiului Oradea este de 760.606,25 lei. Valoarea nerambursabilă reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 9.987.070,15 lei. Proiectul „Restaurarea Casei Darvas - La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession” a fost depus spre finanțare la sfârșitul lunii august a anului 2016 de către Primăria Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în colaborare cu Direcția Patrimoniu Imobiliar, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Casa Darvas - La Roche face parte din Ansamblul Urban – Centru Istoric Oradea, fiind clasificată ca monument istoric datând din anii 1909-1910 și se regăseşte în Lista Monumentelor Istorice 2015 - Judeţul Bihor, fiind o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Iosif Vulcan nr. 11. „Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea, fiind o creație reprezentativă a fraților László şi József Vágó, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională, conferită de valențele avangardiste ale compoziției spațiale, ale purismului volumetriei și ale rafinamentului decorației. Obiectivul general al proiectului vizează restaurarea Casei Darvas - La Roche, monument istoric de importanţă locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil Secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului Oradea”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea. În cadrul proiectului, se urmăreşte conservarea și restaurarea Casei Darvas - La Roche, având o suprafață desfășurată de 1.701 mp și o suprafață construită la sol de 566 mp; transformarea ei în muzeu; realizarea digitizării obiectivului de patrimoniu; realizarea unei campanii de promovare pentru creşterea numărului de vizitatori cu 66,67%; creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități; atingerea unui număr anual de 5.000 de turişti care vizitează Casa Darvas - La Roche; înființarea unui centru cultural care să aibă ca rezultat dezvoltarea vieții sociale prin încurajarea schimburilor culturale, turistice și de tineret.

„Practic, proiectul aprobat spre finanțare presupune restaurarea Casei Darvas - La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession, dar și realizarea unor funcții muzeistice și culturale. Funcțiunile muzeistice vor consta din refacerea parterului și etajului conform concepției inițiale de locuire, cu modificări minime impuse de noile funcții. Spațiile de la parter și etaj vor avea funcția de spații de expoziții temporare și spații de expunere permanente”, precizează Primăria Oradea. În ceea ce priveşte spațiile de la demisol, acestea vor avea funcțiile de ateliere de creație, spațiu multifuncțional, teatru experimental, activități educaționale de tip ateliere de creație (atelier de pictură, vitralii, ceramică, laboratoare de creație artistică pentru copii, workshop pentru copii), activități culturale: sală de teatru studio, proiecții, săli de expoziții, dans.

Lucrările de reabilitare a spațiilor exterioare și interioare constau în lucrări de reparații și  de restaurări: desfacerea și refacerea tencuielilor și placajelor exterioare, repararea șarpantei, rezugrăvirea fațadelor cu tencuieli, restaurarea butonilor din eozin existenţi și completarea celor dispăruţi, refacerea vitraliilor dispărute, refacerea havuzului din mijlocul serei, restaurarea și completarea pardoselilor decorative, restaurarea elementelor decorative din mozaic de sticlă și ceramică, restaurarea elementelor de ceramică colorată ale coamei acoperișului, refacerea porții de acces, refacerea decorațiilor originale ale fațadei, refacerea în forma originală a gardului decorativ, amenajarea curții conform concepției inițiale.