Asociaţia Euro Foto Art a deschis anul expoziţional 2017 cu o premieră. Jurnaliştii şi fotoreporterii principalelor publicaţii de limbă română şi maghiară expun fotografii în care au surprins cele mai importante evenimente ale ultimilot ani, dar şi fotografii de reportaj, fie că vorbim despre reportajul social, fie că vorbim despre peisaje.

Expoziţia a fost inaugurată în data de 7 ianuarie, la Galeria Euro Foto Art, în prezenţa redactorilor şefi Camelia Busu (Jurnal Bihorean), Daniel Man (Crişana), Dérer Ferenc (Bihari Napló), a redactorului Raluca Avram (Bihoreanul) şi a fotoreporterilor şi jurnaliştilor expozanţi.

Expoziţia are 101 fotografii, în care orădenii pot vedea instantanee cu personalităţile politice care au vizitat judeţul Bihor (majoritar prezente la fotoreporterul şi Lorant Szilagyi, Bihoreanul), mărturii din cele mai importante festivaluri şi spectacole de teatru (majoritar întâlnite la fotoreporterul Remus Toderici, Crişana), dar şi imagini impresionante sau, după caz, haioase, în care au fost surprinse frânturi de viaţă, aşa cum arată ea în diverse categorii sociale, concerte, peisaje (Simona Albinaru, Teodor Biriş, Dan Birta, Camelia Buşu, Crina Dobocan, Alex Guiaş, la Jurnal Bihorean, Pap István, Rencz Csaba şi Szeghalmi Örs, de la Bihari Napló).

Aşa cum a explicat directorul Euro Foto Art, Ştefan Toth, expoziţia se vrea una cu tradiţie. „Ne dorim ca de acum înainte să deschidem anul expoziţional cu fotoreporterii şi jurnaliştii bihoreni. Astfel vom avea o perspectivă în imagini asupra evenimentelor din anul precedent. Vom lansa invitaţia şi pentru fotoreporterii publicaţiilor online, ori ale publicaţiilor culturale”, a spus Ştefan Toth. Acesta a mai specificat că intenţionează să deschisă la sediul din Cetate un club de fotografie pentru jurnaliştii interesaţi, unde ar putea avea loc întâlniri săptămânale. Redactorii şefi prezenţi la eveniment au salutat iniţiativa Euro Foto Art.

„Forţa fotografiei de presă constă în faptul că susţine informaţia scrisă şi îi dublează veridicitatea. Poate de aici vine şi expresia că o fotografie reuşită spune mai mult decât o mie de cuvine. Fotografia de presă fixează timpul, are instrumentele necesare pentru a-l încremeni estetic şi emoţional. Cred că fotojurnalismul acoperă cel mai plenar posibilităţile de exprimare a fotografiei tocmai pentru că ele sunt bine definite în timp, reprezintă onest clipa încremenită şi au capacitatea de a ne povesti. Un stop cadru de viaţă, care prinde viaţă în faţa privitorului”, a spus Daniel Man.

Noua expoziție organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 19 ianuarie 2017, între orele 08.00 - 19.00. Accesul publicului va fi gratuit.