Zece noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria vor fi deschise în acest weekend în România, dintre care trei în judeţul Bihor, la Voivozi (comuna Șimian), Roșiori și Cheresig (comuna Toboliu). Dacă iniţial se credea că prin aceste puncte vor putea trece doar cetăţenii români cu domiciliul în localităţile respective, conform unei informări transmise, vineri, de Consiliul Judeţean Bihor, vor avea această posibilitate toţi cetăţenii români cu domiciliul stabil în Bihor.

„La trecerea prin aceste puncte de frontieră, dintre România și Ungaria, ce urmează să se deschidă la data de 18 februarie 2017 în județul nostru, cetățenii români cu domiciliul stabil în localitățile din Bihor nu vor întâmpina nicio restricție, decât cele prevăzute de legislația în domeniu. Astfel, toți bihorenii vor putea trece frontiera, în fiecare zi de sâmbătă între orele 10.00-18.00, până la data de 31 martie 2017, având asupra lor cartea de identitate sau pașaportul turistic. Aceasta este și concluzia convorbirilor avute cu domnul chestor Marin Bondar, șeful ITPF Oradea, și cu dl. Mile Lajos, consulul maghiar de la Cluj. Cele trei puncte de frontieră din Bihor sunt: Voivozi (comuna Șimian), Roșiori și Cheresig (comuna Toboliu)”, se precizează într-un comunicat de presă transmis vineri de Biroul de Presă al CJ Bihor. Conducerea Consiliului Județean Bihor apreciază că deschiderea celor zece puncte de frontieră la granița româno-maghiară, dintre care trei între județele Bihor și Hajdú-Bihar, va însemna o nouă etapă a dezvoltării comunităților locale și a cooperării economice și sociale microregionale.

„Consider că este un demers încurajator pentru relațiile bilaterale româno-maghiare prin faptul că, tocmai înaintea întâlnirii programate săptămâna viitoare la Budapesta a celor doi miniștri de externe, vom avea noi porți de cooperare. Deschiderea acestor puncte de frontieră poate fi și un element de pornire optimist pentru agenda discuțiilor dintre domnii Teodor Meleșcanu și Szijjártó Péter, astfel de întâlniri reprezentând întotdeauna relansarea relațiilor din sfera economică și culturală”, a declarat președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, vineri, într-o conferinţă de presă, adăugând că, în maximum două luni, dintre cele zece puncte deschise în acest weekend, două vor fi permanente, ceea ce înseamnă că se va putea trece zilnic, în funcţie de trafic. „Am dori ca măcar unul dintre acestea să fie în Bihor, am avea alternativă la Borş. Deschiderea punctului de la Roşiori scurtează drumul Oradea-Debretin cu aproximativ 15-16 km, ceea ce reprezintă un avantaj, pe când dacă te duci prin Borş mai stai şi o oră până reuşeşti să treci”, a declarat Pasztor Sandor. Consiliul Judeţean Bihor a mai solicitat ca punctele rutiere din Bihor să funcţioneze pe toată durata săptămânii, în afară de perioada nopţii, însă, până în momentul de faţă, solicitarea nu a primit un răspuns favorabil. În cursul zilei de azi, vor avea loc festivităţi inaugurale în toate punctele rutiere de trecere a graniţei.