Răspunzând unei necesități evidente într-un oraș care trăia din comerț și meșteșuguri, înființarea unei școli de meserii, cu profil tehnic, la Beiuș, a avut loc în urmă cu 131 de ani. În anul școlar 1885-1886, își deschidea porțile școala de ucenici din Beiuș, cea care, de-a lungul timpului, a pregătit generații de meseriași, comercianți și specialiști în diverse domenii tehnice.

Dezvoltându-se continuu, școala profesională beiușeană asimilează – din anul școlar 1974-1975 – și cursul liceal. Ca o recunoaștere a prestigiului căpătat de-a lungul veacurilor și a importanței în peisajul educațional bihorean, în special, și românesc, în general, de pe băncile acestei renumite școli pornind în viață mai bine de o sută de promoții de absolvenți foarte bine pregătiți, la 7 august 2006, renumitul așezământ de învățământ primește titulatura de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.

Desfășurate pe parcursul mai multor zile, în perioada 8-12 mai, manifestările dedicate aniversării a 131 de ani de existență a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” au început luni, când, sub denumirea „La catedră, azi stă elevul”, a avut loc un schimb de experiență între elevi și profesori. Ziua de marți a fost marcată printr-o expoziție de afișe intitulată „9 Mai – semnificația zilei pentru istoria națională și europeană”. Oferta de activități extrașcolare a mai cuprins Concursul Național de Machete „Învăț, ştiu, aplic”, diverse întreceri sportive și tradiționalul pelerinaj la mormântul patronului spiritual al școlii, Ioan Ciordaș. Miercuri, elevii de clasa a noua și-au etalat cunoștințele de istorie locală în cadrul Concursului „Arc peste timp”, componenții echipajelor participante apreciind buna organizare a acestuia. Joi, 11 mai, în cadrul careului aniversar, au fost decernate diplome premianților la concursurile instructiv-educative și la cele ocazionate de sărbătorirea Zilelor Școlii. Programul zilei a continuat cu cea de-a noua ediție a Simpozionului Național „Creativitate și inovație în educație” pentru profesori și elevi. Simpozionul menționat este una dintre activitățile Proiectului expoziție-concurs tehnic, antreprenorial, de machete „Învăț, știu, aplic”, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor și Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică din cadrul Universității Oradea. La cele două secțiuni ale simpozionului, una pentru cadrele didactice și alta dedicată elevilor, au fost prezentate zeci de lucrări de o certă valoare științifică. Zilele Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” s-au încheiat vineri, cu două activități care au antrenat majoritatea elevilor unității de învățământ: expoziția tematică „Profilul meu mă reprezintă” și vizite, organizate pe clase, la muzeul școlii.