Elevi de la trei școli gimnaziale au învățat luni, de la specialiști, cum să se spele corect pe dințișori pentru a preveni cariile. Micuții au fost încântați, mai ales că lecția a fost interactivă, stomatologii răspunzând la toate întrebările puse de aceștia.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, Biblioteca Județenă „Gheorghe Șincai” a fost luni, 20 martie 2017, de la ora 10.00, gazda întâlnirii medicilor stomatologi cu practică privată cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea și Școala Gimnazială „Floare de Lotus” Sânmartin.

„Evenimentul este organizat anual. Au loc cursuri de sănătate orală, de igienă, cum trebuie să prevenim caria, ca să păstrăm dinții sănătoși. Copiii au fost antrenați în tot felul de exerciții cu pasta de dinți, cu ața dentară etc.”, a spus Mariana Barna, de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.

Stomatologii au realizat o lecție de igienă orală, consolidând cunoștințele despre conţinutul și funcțiile cavităţii bucale, tipurile de dentiţie, structura dintelui, caria dentară şi tehnicile unui periaj corect, utilizând materiale didactice demonstrative, mulaje, planşe, perie de dinţi, ață dentară etc.

„Învățam copilașii noțiuni elementare despre sănătatea orală, despre ce e sănătos să mănânce, importanța spălării pe dințișori sau că stomatologul nu este Bau-bau. Din păcate, sunt copilași care la 3-4 anișori au carii foarte mari. Din cauza alimentației, a igienei orale. Vizitele la stomatolog trebuie începute de la 2-3 ani. Este vârsta la care părinții trebuie deja să îi spele pe dinți pe copii. Nu să îi lase să o facă singuri. Dacă ajung o dată sau de două ori pe an la stomatolog, este bine. Din păcate, sunt foarte puțini copii care la vârsta de 12-14 ani se spală pe dinți așa cum ar trebui, corect și regulat”, a declarat Izabela Albert, stomatolog. 

Evenimentul a fost organizat de Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, filiala Crișana în parteneriat cu Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea.