Ține de firesc, de tradiție, ca ultima decadă a lunii ianuarie să fie dedicată aniversării Unirii Principatelor și omagierii marilor înaintași care au pus piatra de temelie a statului român modern.

Așa s-a întâmplat și la Beiuș, unde manifestările festive au început la 22 ianuarie, cu spectacolul organizat de Casa de Cultură și a continuat cu ceremonia din 24 ianuarie, din fața Monumentului Martirilor Bihorului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Aniversarea Micii Uniri trebuia marcată și prin activități ale elevilor, cei care se formează acum ca oameni, ca români. Astfel, joi, 26 ianuarie, catedra de istorie și științe sociale de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș și-a propus să-l omagieze pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, făuritorul României moderne, prin două scenete jucate de câțiva talentați elevi vulcaniști. Despre scopurile celor două momente de teatru istoric, puse în scenă de tinerii vulcaniști, a vorbit profesoara Silvia Șora. Aceasta a subliniat că organizatorii și-au propus să promoveze, în rândurile elevilor, dragostea și admirația față de marile personalități ale neamului și, în ultimă instanță, dragostea față de țară.

Tot Silvia Șora a anunțat succint programul manifestării artistice de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, precizând că prima piesă prezentată de elevi – „Eminescu și Alexandru Ioan Cuza” – aparține lui Stelian Popescu. Cea de-a doua scenetă jucată joi, a fost celebra piesă a lui Vasile Alecsandri, „Cuza Vodă și Moș Ion Roată”. La final, elevii vulcaniști participanți la eveniment, fie liceeni, fie din clasele gimnaziale, s-au prins în Hora Unirii.