Sâmbătă, la Esztar, sat aflat la 30 km de Oradea, a a vut loc Festivalul Tocăniței de Legume (Esztári Lecsófesztivál). Cea de-a 5-a ediție a fost deosebită pentru cei din Esztár, organizatorii reușind să doboare recordul Guiness în materie de tocănițe de legume. Astfel, cu cele aproximativ 9.000 de porții și 1,8 tone cantitate, organizatorii au reușt să își doboare propriul record din prima ediție.

 

La concursul de sâmbătă s-au înscris 60 de echipe, Bihorul fiind reprezentat de opt, trei dintre ele fiind câștigătoarele semifinalelor organizate în Sălacea, Tămășeu și Drăgănești în această lună. De altfel, două dintre câștigătoare au reușit să confirme din nou, cei din Drăgănești primind premiul special al organizatorilor locali, iar echipa Burgha Mică din Sălacea a primit Mențiune specială pentru tocana de legume tradițională. De asemenea, una din echipele din Grădinari, cât și cea din Tămășeu au fost premiate de juriul compus din bucătari-șefi renumiți. Câștigătoare a fost din nou o echipă din Budapesta, cu un preparat special bazat pe costița de miel afumată. Printre participanți s-a numărat și o echipă mixtă a celor două județe vecine, Țara Bihorului având printre membrii pe președintele Consiliului Județean Bihor, Pászor Sándor, președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltán, și pe deputatul microregiunii Berettyóújfalu, Vitányi István. „Tocănița de legume cu orez nu a obținut vreun loc fruntaș, însă, desigur, mesajul principal al acestei echipe a fost încurajarea organizării unor astfel de festivaluri în regiunea noastră. Din cele discutate până acum, atât cei din Esztár, cât și mai mulți din Bihor și-au manifestat dorința de a continua anul viitor extinderea festivalului la noi în județ”, a menționat Adrian Simon, din partea Inițiativei „Masa Bihorului”, care s-a ocupat de organizarea și promovarea Festivalului Tocăniței de legume în județul Bihor.