Preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de membri ai Academiei Ungare de Ştiinţe, s-a aflat ieri la Salonta, unde a participat la festivităţile organizate pentru comemorarea a 200 de ani de la naşterea poetului Arany Janos (2 martie 1817 - 22 oct. 1882), cel care a fost, timp de peste un deceniu, secretarul Academiei Ungare de Ştiinţe.

 

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de o delegaţie de 30 de persoane - academicieni, muzeografi, reprezentanţi ai unor instituţii din Budapesta -, a participat de dimineaţă, în sala mare a Primăriei, la un simpozion dedicat operei, activităţii şi vieţii acestui poet cu origini salontane, considerat „un Eminescu al maghiarilor”. În sala festivă au fost prezente autorităţi locale şi judeţene din judeţul Bihor, alături de mai mulţi parlamentari. Programul a cuprins, pe lângă şase prezentări, o lansare de carte despre cei 36 de ani petrecuţi de Arany Janos în localitatea natală, scrisă de Patocs Julia şi istoricul Danielisz Endre, profesorul care de 40 de ani se ocupă de viaţa şi opera poetului. 

„Suntem foarte bucuroşi că domnul preşedinte Ader Janos a acceptat invitaţia noastră. Este pentru prima dată când a venit la noi şi suntem onoraţi că, după şedinţa festivă, ne vizitează şi oraşul. Pentru Salonta, Arany Janos este cel mai renumit fiu al satului, de care ne amintim în fiecare an”, a declarat Patocs Julia, preşedinta Societăţii culturale ,,Arany Janos”. În privinţa cărţii pe care a prezentat-o, Patocs Julia a menţionat că volumul descrie copilăria poetului, perioada cât a fost profesor la şcoală şi secretar al oraşului Salonta. „Este vorba despre viaţa lui de familie şi cea din oraş, înainte de a pleca la Nagykoros şi apoi la Budapesta”, a precizat Patocs Julia.

Într-un scurt discurs în limba maghiară, preşedintele Ader Janos a evocat viaţa omului Arany Janos, un om simplu, care şi-a dedicat întreaga viaţă literaturii şi oamenilor, caracterizată în două vorbe prin „muncă şi modestie”.

„Întreaga lui viaţă s-a conturat pe principiul de a munci pentru comunitate, pentru care, considera el, nu trebuie să aştepţi laude sau merite. El a fost, în perioada 1870 - 1882,  secretar general al Academiei Ungare de Ştiinţe. Numai scrisori şi răspunsuri la petiţii au fost circa 3.000, scrise şi semnate de el, era un om foarte meticulos”, a relatat senatorul Cseke Attila. Fără să facă declaraţii pentru presa română, preşedintele ungar, delegaţia sa şi gazdele bihorene s-au deplasat apoi în parcul din faţa Primăriei Salonta, unde Ader Janos a depus o coroană de flori - lalele roşii, trandafiri albi şi orhidee verzi - în faţa statuii lui Arany Janos. Însoţit de către profesorul Danielisz Endre, preşedintele ungar a vizitat, în continuare, muzeul dedicat lui Arany Janos din Turnul Ciunt.

Coloana oficială a preşedintelui Ungariei a staţionat, în următoarea escală, aproape o jumătate de oră pe o străduţă din Salonta, în dreptul unei căsuţe acoperite cu stuf. Aici, Ader Janos a vizitat casa memorială a poetului, reconstruită după modelul original.

„Pentru Salonta, Arany Janos înseamnă cea mai cunoscută personalitate a comunităţii, cu care care, evident,  localnicii se mândresc. El nu a uitat niciodată de Salonta, a evocat foarte mult locurile natale şi ideea că trebuie să rămâi legat pentru totdeauna de pământul natal, aspect care se regăseşte mereu în poeziile lui”, a mai declarat Cseke Attila.