Promotor al românismului în regiunea Transcarpatia, dr. Ion Botoș, care are o legătură de peste zece ani cu Oradea, se numără printre laureații ediției din acest an a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice. Evenimentul a avut loc luni, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Teatrul Național din București. 


Cea de-a doua ediție a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice a fost organizată de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Evenimentul a prilejuit recunoașterea contribuției unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul comunităților românești la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință.

Printre laureații Galei ICR, se numără dr. Ion Botoș, președintele Asociației „Dacia” și promotor al românismului în regiunea Transcarpatia. Domnia sa are o legătură de peste zece ani cu Oradea, fiind conducătorul grupului de elevi şi cadre didactice din Maramureşul istoric (partea ucraineană de astăzi), care, în fiecare an, în luna iulie, vine, pentru câteva zile, la Oradea, în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin tabere de elevi și cadre didactice”. Acest proiect este desfăşurat de Asociaţia Morăriţa, prin preşedintele acesteia, Tiberiu Moraru, în parteneriat cu Fundaţia Dacia, Apşa de Jos, Regiunea Transcarpatia, fundaţie condusă de Ion Botoş. Anul trecut, 30 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric s-au aflat, în perioada 13-22 iulie, la Oradea, cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a proiectului mai sus amintit. „Fiecare intrare în România a unui copil sau adult român din afara graniţelor este importantă, întrucât reuşeşte astfel să se familiarizeze cu frumuseţile patriei-mamă, să-şi îmbunătăţească limba română şi cunoştinţele despre aceste locuri, dar şi să cunoască obiectivele turistice de aici. Să nu uităm că, din diferite motive, foarte mulţi români din afara graniţelor nu au avut şansa să ajungă măcar o dată în ţara lor”, ne-a mărturisit, la acea vreme, Ion Botoş.