De 20 de ani, în preajma Bobotezei, preotul capelan militar Dan Lele, de la Penitenciarul Oradea, sosește la sediul redacției Crișana, pentru a sfinți birourile. S-a întâmplat şi ieri, când preotul a sfinţit toate birourile, iar tinerelor domnişoare reporteriţe le-a oferit câte un fir de busuioc pe care, după ce vor ţine post negru întreaga zi, să-l pună la noapte sub pernă, pentru a-şi visa ursitul.

 

Preotul Dan Lele a fost însoțit de Bogdan, un tânăr student la Facultatea de Teologie din Oradea. La intrare în sediul redacției, Bogdan a cântat Troparul Bobotezei, iar părintele, cu buchetul de busuioc în mână, înmuiat în vasul cu agheasmă, a stropit birourile cu apă sfinţită. Apoi, membrii redacţiei s-au închinat pe rând şi au sărutat crucea din mâna preotului, care i-a aghezmuit, stropindu-i cu buchetul de busuioc. Preotul le-a oferit, apoi, ziaristelor câte o iconiță tip calendar cu Maica Domnului, dar și câte un fir de busuioc pe care, după ce, astăzi, vor ține post negru întreaga zi, în noaptea dinspre Bobotează, îl vor pune sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Pentru preotul Lele a devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, în preajma Bobotezei, să sfinţească instituţiile publice din Oradea. Funcţionarii publici îl întâmpină cu multă emoție și căldură, fiind bucuroşi că le sfinţeşte birourile. „În perioada 3-6 ianuarie, sfințim casele, dar și birourile oamenilor, pentru că la serviciu oamenii își petrec cea mai mare parte din timp. Oamenii sunt foarte încântaţi de venirea noastră şi ne primesc cu mare bucurie, de fiecare dată”, ne-a mărturisit părintele Dan Lele. Preotul a mai spus că nu este întâmplătoare folosirea apei în actul de binecuvântare şi sfinţire a caselor şi birourilor, deoarece apa, ca element fundamental al creaţiei, este asociată (pe lângă curăţirea corpului uman şi a diferitelor lucruri materiale) şi lucrării de curăţire spirituală, de spălare a păcatelor şi de renaştere la o nouă viaţă. „Aducem harul și binecuvântarea lui Dumnezeu prin stropirea cu apă sfințită a locurilor de muncă, acolo unde oamenii își desfășoară cel mai mult timp din viața lor, pentru ca Bunul Dumnezeu să-i scape de necazuri și boli și să fie un an binecuvântat cu împliniri pentru fiecare”, a conchis preotul.