Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Oul de Paști” se va desfășura în Vinerea Mare, 14 aprilie, în satul Drăgoteni, din comuna Remetea. Evenimentul are loc anual și reunește, laolaltă, bunici, părinți și copii, îmbrăcați în straie populare, pentru a meșteșugi, cu simț artistic înnăscut, cele mai frumoase ouă încondeiate.

„Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară și vopsea roșie, ouăle încondeiate de la Drăgoteni sunt cunoscute în lumea întreagă”, spune Gabriel Bonaciu, Consultant în management și turism în cadrul Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor.

„Cei care vizitează Drăgoteniul cu ocazia acestui eveniment, fie că sunt români sau străini, își iau acasă ouă încondeiate, dar și icoane pictate pe sticlă, pentru a le dărui ca suvenir familiei, prietenilor, sau pur și simplu pentru a păstra în amintire un crâmpei din spiritul locului”, mai spune Gabriel Bonaciu.

În acest sens, organizatorii și-au propus să dezvolte parteneriate pentru a susține promovarea evenimentui, implicit a activităților desfășurate în cadrul acestuia.

„Agenția de Management al Destinației Bihor are printre obiective promovarea, alături de parteneri, a patrimoniului turistic cultural și natural, motiv pentru care susținem și în acest an, evenimentul ,,Oul de Paști” de la Drăgoteni”, a adăugat reprezentantul AMD Bihor.

În cadrul festivalului sunt organizate mai multe concursuri, care au ca scop dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale, promovarea artei și a tradiției populare locale, conștientizarea protejării și conservării acestora. Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului mai include și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, recital de poezie religioasă, interpretare pricesne, prezentarea celui mai frumos costum popular.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura după următorul program: între orele 9.00 – 10.00: sosirea participanților la Școala Primară Nr. 2, Drăgoteni; între orele 10.00-13.30: concurs de încondeiat ouă, organizat în interiorul sălii de clasă; concurs de poezii și pricesne, pe scena din curtea școlii; concurs de compoziții plastice și de educație tehnologică; concurs de bătut toaca; prezentare de costume populare. Premierea câștigătorilor se va face la ora 13.30.

Evenimentul este organizat de Primăria, Consiliul Local Remetea și Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Bihor; Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă – Bihor; Fundația „Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar” Oradea; Biblioteca ,,Gheorghe Șincai, Oradea; Muzeul Municipal Beiuș; Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.