Revista Familia şi-a decernat premiile aferente anului 2016 în cadrul unui eveniment organizat în Aula Magna a Universităţii din Oradea. Ana Blandiana, Mircea Mihăieş, Doru Dorian sau Mircea Peteanu sunt doar câţiva dintre scriitorii onoraţi cu un premiu anul acesta.

 

Aula Magna a fost neîncăpătoare joi, 27 octombrie, când scriitorii premiaţi de Revista Familia şi-au ridicat premiile. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a numeroşi studenţi, în special ai Facultăţii de Litere, cadre didactice din învăţământul universitar, dar şi de prezenţa liceenilor sau a elevilor de gimnaziu. Chiar dacă nu toţi copiii au avut răbdarea de a aştepta şi ridicarea ultimului premiu, evenimentul a fost important pentru că le-a prilejuit întâlnirea cu scriitori contemporani şi, implicit, cu lucrările lor.

Aşa cum a afirmat directorul revistei, Ioan Moldovan, dacă în trecut s-a întâmplat ca lipsa fondurilor să ducă la neacordarea distincţiilor, anul 2016 a fost de bun augur. Ministerul Culturii a asigurat 50% din valoarea pecuniară a premiilor, iar o parte din ele au fost acordate ex aequo. În plus, anul acesta a existat şi un premiu special, oferit Mariei Berény, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Premiul MG Samarineanu a fost decernat ex aequo prof. Maria Hulber, autoarea volumului Memorialistica Detenţiilor Postbelice Româneşti şi poetei şi prozatoarei Doina Cetea.

Premiul Octav Şuluţiu, pentru poezie şi eseu, fost decernat ex aequo Irinei Petruş, dar şi scriitorului Cassian Maria Spiridon, redactor şef al revistei Convorbiri Literare. Premiul Ovidiu Cotruş a fost decernat scriitorului Mircea Mihăieş. Premiul Alexandru Andriţoiu a fost decernat ex aequo scriitorilor Mircea Petean şi Gelu Dorian, iar premiul Radu Enescu a fost primit de Nicolae Prelipiceanu. Marele premiu, premiul Iosif Vulcan, a fost decernat Anei Blandiana.

„Un premiu luat la Oradea este, pentru mine, mai important decât orice premiu din lume”, a spus Ana Blandiana, vădit emoţionată. „Eu aici m-am format, aici am învăţat, aici am fost la primul cenaclu literar. Cele mai importante premii pe care mi le-a dat Revista Familia au fost atunci când era mama aici, în Oradea, şi eu mă bucuram că sunt chemată, mi se decontează drumul şi pot să o văd. Nu am să uit niciodată că, după ce am fugit din România, Revista Familia a fost singura care mi-a propus să continui să scriu sub pseudonim”, a mai spus Ana Blandiana.

Tinerii prezenţi la eveniment au putut să-i ceară autograf pe cele mai recente volume apărute la Editura Humanitas.

După decernarea premiilor, studenţii Facultăţii de Litere au fost prezenţi la lansarea a două volume semnate de Mircea Mihăieş, despre Faulkner şi Joyce, apărute la Editura Polirom.

De asemenea, de la ora 17.00, orădenii s-au putut întâlni din nou cu scriitorii laureaţi, de această dată în Sala Mare a Primăriei.