Iubitorii de mișcare în natură, de produse naturale, de muzică folk și tradiții folclorice sunt așteptați, în 8 și 9 octombrie, la cea de-a IV-a ediție a evenimentului”Zilele Pădurii Craiului 2016”. Evenimentul se va desfășura în comuna Roșia și va reuni o serie de evenimente locale pentru toate gusturile.

 

Manifestări pentru toate gusturile

Programul va cuprinde o serie de manifestări locale interesante, ca Festivalul „Straița Plină” (8-9 octombrie 2016) şi Maratonul de mountainbike „Pădurea Craiului” (9 octombrie 2016). Printre artiștii invitați se vor număra romanticul interpret de muzică folk Dinu Olărașu și Trupa Țapinarii, care au pregătit un concert cu „muzici” fără limite, cu ironie și umor sănătos. 

„Anul acesta, în cadrul evenimentului, pe parcursul celor două zile, sunt organizate 12 activități dedicate tuturor gusturilor. În cadrul atelierelor, meșteșugarii locali vor demonstra, la fața locului, cum se confecționează manual, diferite obiecte de uz personal sau artizanat. Atelierele culinare se vor desfășura în aer liber, ocazie cu care vor fi prezentate rețete de mâncăruri noi. Cei care îndrăgesc energicele dansuri populare vor avea ocazia să participe la cursurile organizate în bătătura satului”, a declarat Gabriel Bonaciu, consultant în management și turism al Agenției de Management al Destinației Bihor.

Pădurea Craiului fiind o atracție turistică, pentru iubitorii de natură vor fi organizate, pe bază de înscriere, excursii și activități de aventură. De asemenea, familiile cu copii se vor putea bucura de activități speciale pentru cei mici, organizate de animatori bine pregătiți. Tot sâmbătă, înainte de concertul folk, vor fi prezentate publicului de către profesioniști imagini și povești despre locuri spectaculoase de pe Terra.                 

         

Concurs de ciclism și produse tradiționale

Pe parcursul celor două zile, va fi organizat tradiționalul târg de prezentare de produse tradiționale și locale „Straița Plină”.

Duminică, 9 octombrie, pasionații de aventură și adrenalină pe bicicletă sunt așteptați la cea de-a doua ediție a Maratonului de mountainbike „Pădurea Craiului”. „Scopul acestui maraton este promovarea turismul activ din zona Pădurea Craiului. Competiția este de tipul mountain bike cross country marathon (XCM), destinată sportivilor amatori, suficient de bine pregătiți în abordarea traseelor montane. La fel ca la ediția anterioară, concurenții vor avea la dispoziție trei trasee diferite ca lungime și grad de dificultate, fiecare dintre participanți putând alege traseul potrivit în funcție de condiția fizică și de nivelul propriu de pregătire”, mai spune Gabriel Bonaciu. 

Zilele „Pădurii Craiului 2016” se vor încheia duminică, cu un spectacol folcloric susținut de interpreți renumiți de muzică populară. Printre invitați se vor număra: Ansamblul folcloric „Moșuț” - Vadu Crișului, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe” - Beiuș,  Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” - Roșia, Surorile Tomele, Romina Nemeș, Monica Blaga, Vlad Ștef, Andrei Corb, Lavinia Chifor, Roxana Buzle, Paula Lezeu șI Grupul vocal „Permanențe” - Roșia.

„Zilele Pădurii Craiului 2016 sunt parte a proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, finanțat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat.

Organizatorii Zilelor Pădurii Craiului 2016” sunt: Asociația Orizont Verde - Roșia, Primăria Comunei Roșia, Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Clubul Sportiv Xterra Oradea și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.