În următorii ani Spitalul Clinic Judeţean Oradea va fi supus unei investiţii majore, beneficiind de un proiect finanţat de Banca Mondială, în valoare de 1,5 milioane de euro. Proiectul va consta în extinderea unităţii medicale pe partea de medicină de urgență, dar și pe partea de servicii spitalicești, investiţia ajungând la 4,5 milioane de euro, restul fondurilor fiind alocate de municipalitate.

 

Pentru Spitalul Județean din Oradea ziua de marţi a fost una care trebuie bifată în calendar. Pe de o parte, a fost ziua în care Heliportul a devenit operaţional efectiv, având loc prima aterizare în bune condiţii, iar pe de altă parte, a fost făcut public noul proiect care va „revoluţiona” sistemul medical din această instituţie. „Faptul că Spitalul Județean din Oradea are un heliport care permite preluarea cazurilor de urgență sau transportarea acestora într-un timp foarte scurt, direct din unitate, este un lucru foarte bun și care contribuie la un sistem eficient de medicină de urgență. Ideea de a amenaja acest heliport a fost a managerului Gheorghe Carp, iar pentru ca acest proiect să devină realitate s-a luptat mult, astfel, încât acum să putem vorbi de o premieră în România, fiind primul heliport pe o clădire publică”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

Noul proiect care vizează modernizarea sistemului sanitar orădean va consta în extinderea Spitalului Judeţean pe partea de medicină de urgență, dar și pe partea de servicii spitalicești. Managerul Gheorghe Carp a prezentat în detaliu acest proiect, finanțat de Banca Mondială cu 1,5 milioane euro, bani destinați extinderii UPU (Unitatea de Primiri Urgențe).

„Ideea acestui proiect a pornit de la dezvoltarea spectaculoasă a serviciului de urgențe. Atunci când în Oradea s-a înființat UPU se înregistrau aproximativ 25.000 - 30.000 de prezentări pe an, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 150.000 de prezentări. Prin urmare, volumul de muncă este mult mai mare, aşa cum ar trebui să fie şi spațiile desfășurării actului medical în bune condiții”, declara dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, în cadrul conferinţei de presă de ieri.

 

Primul laborator robotizat din România

Managerul Gheorghe Carp a oferit detalii despre modul în care va fi compartimentată noua clădire. „După discuțiile avute cu specialiștii care lucrează în medicina de urgență și având în vedere că avem nevoie de spații hoteliere mai bune în spitalul nostru, am hotărât ca în partea superioară să mai facem încă un etaj şi jumătate, ca să putem să mutăm anumite servicii, cum ar fi: farmacia, sterilizarea și laboratorul, în această nouă clădire. Având în vedere că nici Facultatea de Medicină și nici spitalele nu beneficiază în acest moment de un amfiteatru, am hotărât ca în noua clădire să amenajăm o astfel de sală cu 175 de locuri, cu vestiare pentru studenți și secundarii care lucrează în spital”, a precizat dr. Gheorghe Carp.

Întregul proiect de modernizare se ridică la suma de 4,5 milioane euro, din care 1,5 milioane euro este finanţarea Băncii Mondiale, iar restul sumei va fi asigurată de municipalitate. „Având în vedere că Banca Mondială finanțează strict ce ține de dotare și construcție pentru UPU, respectiv cei 1,5 milioane de euro, am cerut ajutorul municipalității, care ne va ajuta cu fondurile necesare extinderii”, a menţionat managerul Gheorghe Carp.

Particularitatea acestei noi clădiri este că va găzdui la etaj primul laborator robotizat din România, în stânga va fi farmacia care va avea cel mai modern sistem de eliberare, gestionare și transport al medicamentelor, fiind dotată cu depozite pentru transport computerizat, iar înspre clădirea corpului B va fi sterilizarea centrală. În ceea ce privește suprafețele construcției, acestea vor fi: demisol (extindere și modernizare UPU) - 1763 mp, parter (care va fi ocupat de laborator, farmacie și sterilizare) - 1684 mp, etajul I (unde va fi amenajat amfiteatrul, vestiarele și birouri UPU) - 1123 mp.

De asemenea, conform dr. Gheorghe Carp, când această lucrare va fi finalizată, urmează o a doua etapă de extindere a clădirii principale a Spitalului Judeţean, care vizează construcţia unei clădiri deasupra părţii din stânga, de la actuala intrare principală, fiind urmărită lărgirea zonei de primire. Va fi o construcţie nouă, care va cuprinde, cel mai probabil, la parter, o cafenea, o farmacie şi un magazin de instrumente şi accesorii medicale. De asemenea, la etajul I ar urma să fie transferat întregul Ambulator (Policlinica) de pe str. Louis Pasteur, următorul nivel ar urma să fie destinat birourilor administrative, iar la ultimul nivel ar urma să fie amenajată o nouă secţie de terapie intensivă.