Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea este oficial prima instituție medicală din România dotată cu heliport funcțional construit chiar pe clădire. Ieri au avut loc mai multe teste, un elicopter SMURD aterizând de patru ori pe noua platformă.

 

La o săptămână de la autorizarea de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română a heliportului Smurd BH 2 au avut loc primele zboruri de siguranță.

„Au fost făcute zborurile de siguranță, elicopterul aterizând de patru ori, din mai multe unghiuri, și cu fața, și cu spatele. Totul este în regulă. Înainte aveam câte un zbor la două zile pentru pacienții care trebuiau duși la alte unități medicale, dar erau și zile cu trei zboruri”, a spus, pentru Crișana, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Gheorghe Carp. Acesta a fost felicitat ieri și de primarul Ilie Bolojan.

„În primul rând doresc să îl felicit pe Gheorghe Carp pentru că heliportul de la Spitalul Județean a devenit operațional efectiv, având loc prima aterizare în bune condiții. Faptul că Spitalul Județean din Oradea are un heliport care permite preluarea cazurilor de urgență sau transportarea acestora într-un timp foarte scurt, direct din unitate, este un lucru foarte bun și care contribuie la un sistem eficient de medicină de urgență. Ideea de a amenaja acest heliport a fost a managerului Gheorghe Carp, iar pentru ca acest proiect să devină realitate s-a luptat mult, astfel încât acum să putem vorbi de o premieră în România”, a spus Bolojan în deschiderea unei conferințe care a avut loc marți, 28 martie, la Primăria Oradea.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea efectuează un număr mare de transferuri către centrele regionale, aproximativ 30 pe lună. Mare parte sunt pacienţi critici care trebuie să ajungă la Cluj sau Timişoara. Până acum fiecare pacient era preluat de o ambulanţă cu medic şi transportat 10 km până la Aeroportul Oradea, unde era transferat în elicopterul care efectua transportul. Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implica riscuri pentru pacient cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare şi cuplare la sistemele de menţinere în viaţă, riscuri de siguranţă rutieră etc. Acesta creştea durata transferului pacientului cu aproximativ 40 – 45 minute. Conform șefului UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, noul heliport va scurta acest timp de transfer cu până la 30 de minute.