Eveniment important pentru sistemul medical din Oradea. Ieri, de la ora 09.30, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost inaugurat noul laborator de gastroenterologie al unității, laborator despre care managerul Gheorghe Carp a spus că este cel mai bine dotat din România.

 

La eveniment au participat, pe lângă șeful secției, dr. Ciprian Brisc și managerul Județeanului - Gheorghe Carp, Marcel Tanțău de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, președintele Societății Române de Endoscopie Digestivă și primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

„Astăzi inaugurăm laboratorul de endoscopie intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, amenajarea, utilarea, dotarea, recompartimentarea și extinderea lui. Am intrat și vom intra în posesia unor aparate noi cu care vom putea face mult mai mult pentru pacienții noștri din punct de vedere gastroenterologic și, în mod deosebit, din punct de vedere al tubului digestiv, diagnostic și tratament. Laboratorul are trei cabinete de endoscopie, o sală de repaus pre și post intervențional, spații separate pentru sterilizare și spații separate pentru dezinfecția înaltă a endoscoapelor, are circuit atât dinspre spital cât și înspre secție și este utilat cu tot ceea ce este necesar pentru partea de endoscopie, partea intervențională a tubului digestiv și intervenții pentru determinarea unor manometrii ale tubului digestiv”, a spus conferențiarul Ciprian Brisc, șeful Secției de Gastroenterologie a Spitalului Județean care a fost completat de managerul unității medicale, Gheorghe Carp: „Investiția a fost de 8,1 milioane lei din care 2,7 milioane lei provin de la Ministerul Sănătății, aproape 4,2 milioane de lei din venituri proprii și în jur de 1,3 milioane de lei din partea Primăriei Municipiului Oradea. Cred că este cel mai bine dotat laborator de gastroenterologie intervențională din România. Se vor face intervenții endoscopice pentru ligaturare de varice esofagiene, pentru hemoragii digestive, pentru polipi etc. Marele avantaj este că nu se mai ajunge la operație și prin endoscopie se rezolvă foarte repede toate aceste probleme”.

Este cea mai mare investiție care se face la Secția de Gastroenterologie a Spitalului Județean în ultimii 15 ani.

În 2012 s-au făcut dotări de 204 mii de lei, în 2014 de puțin peste 14 mii de lei, în 2015 secția a fost dotată cu o trusă de videoendoscopie cu accesorii Olympus, în valoare de 886 de mii de lei. Și anul 2016 a fost unul cu investiții serioase. Vorbim aici de peste 3,4 milioane de lei, bani din care s-a achiziționat un echipament de manometrie esofagiană și anorectală de înaltă rezoluție cu impedanță, un electrocauter cu plasmă argon, o unitate de terapie cu jet de apă, un videocolonoscop și un videogastroscop. Cea mai scumpă achiziție din 2016 a fost o trusă de videoendoscopie intervențională de înaltă definiție care a costat aproape 2,2 milioane de lei.