Fundaţia pentru Sănătate Bihor a organizat, vineri după-amiază, o nouă ediţie a Premiilor „Dr. Marta Buteanu”, în cadrul căreia au fost omagiaţi patru medici orădeni, unii retraşi, alţi încă în activitate: dr. Traian Micle, dr. Corneliu Negrini, dr. Szegedi Ladislau şi dr. Eva Monika Vajda.

 

Ediţia din acest an a Premiilor „Dr. Marta Buteanu” a avut loc vineri, 7 aprilie, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea. Comparativ cu anii precedenţi, asistenţa nu a fost prea numeroasă, la festivitate fiind prezenţi doar rude, câţiva colegi şi apropiaţi ai celor patru medici premiaţi. De asemenea, au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, managerul public al Primăriei Oradea, Dacian Palladi, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, directorului medical al Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina. Din partea organizatorilor, dr. Foldes Adalbert - iniţiatorul acestor premii - a fost moderatorul festivităţii, el remarcând faptul că, în acest an „suntem mai puţini”, probabil din cauza orei înaintate. Medicul Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie, laureat în trecut al acestui premiu, a menţionat că participă la eveniment deoarece „urmează să omagiem prieteni dragi, alături de care am lucrat o viaţă întreagă”. De asemenea, el a spuscă a primit asigurări din partea Primăriei şi a conducerii Spitalului Judeţean că noua secţie de urlologie va fi dotată cu un laparoscop de ultimă generaţie. „Cred că Clinica de Urologie va face faţă provocărilor care urmează să apară”, a precizat dr. Bumbu, adăugând că medicii urologi orădeni s-au pregătit pentru a putea folosi acest aparat care permite intervenţii minim invazive. El a prefaţat, astfel, prezentarea „Laparoscopia - un nou standard în abordarea patologiei urologice” făcută de tânărul medic Mihai Vârlan, întors recent din Israel, unde a partigipat la un stagiu de specializare în acest domeniu. Dr. Mihai Vârlan le-a vorbit celor prezenţi despre chirurgia laparoscopică - un scurt istoric şi avantajele pe care le are folosirea acestei tehnici.

După această prezentare, a urmat festivitatea decernării Premiilor „Dr. Marta Budeanu”, primul medic omagiat fiind dr. Traian Micle, fost medic primar internist, care în acest an împlineşte 90 de ani şi care este încă activ. Prezentarea activităţii sale a fost făcută în cadrul unui „Laudatio” prezentat de dr. Lucia Daina. Astfel, dr. Traian Micle a fost şef de secţie la Interne I în Spitalul Judeţean în perioada 1971 - 1992, perioadă în care a reuşit obţinerea finanţării pentru reconstrucţia cu etajare a unei aripi din actualul Staţionar 2, a iniţiat proiectarea şi construirea sediului Policlinicii cu plată de pe strada Tudor Vladimirescu şi a contribuit la înfiinţarea unei secţii de hemodializă la Oradea. Cel de-al doilea laureat al premiului „Dr. Marta Buteanu” a fost dr. Corneliu Negrini, unul dintre pionierii din România ai chirurgiei celioscopice, pe care a practicat-o cu succes în chirurgia abdominală şi ginecologică, după care a introdus-o şi în patologia hepatică, gastrică, intenstinală şi oncologică. Dr. Lucia Daina a menţionat, în prezentarea făcută dr. Negrini, că acesta este autor al peste 130 de lucrări ştiinţifice susţinute la congrese de chirurgie, autor şi coautor al mai multor cărţi. Totodată, dr. Corneliu Negrini are efectuate peste 30.000 de intervenţii chirurgicale în timpul carierei sale, care continuă şi în prezent. Al treilea laureat a fost dr. Szegedi Ladislau, prezentarea sa fiind făcută de preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş. Ea a menţionat că dr. Szegedi Ladislau, medic primar Anestezie - Terapie Intensivă a fost mentor pentru zeci de generaţii de medici orădeni. De asemenea, în anul 1994 a fondat SMURD la Oradea, fiind al doilea oraş din ţară, după Târgu Mureş, în care a funcţionat acest serviciu vital pentru salvarea de vieţi.

Cel de-al patrulea laureat a fost medicul de familie Eva Monika Vajda, a cărei prezentare a fost făcută tot dr. Carmen Pantiş. De altfel, dr. Eva Monika Vajda este secretar al Colegiului Medicilor Bihor. Ea a fost şi cea mai emoţionată dintre medicii premiaţi, reuşind doar să mulţumească pentru onoarea făcută înainte de a izbucni în lacrimi. Festivitatea de vineri a fost presărată cu momente muzicale susţinute de Cvartetul Divertimento.

Născută la Beiuş, dr. Marta Buteanu a fost prima femeie cadru didactic universitar din România, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit în anul 1918, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă.