Timp de trei zile, la Oradea, s-a desfășurat prima ediţie „Mini Fest – zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori”, un eveniment dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani. Evenimentul a fost o reușită, toate cele patru spectacole din festival jucându-se cu sala plină.

În perioada 27-29 ianuarie, Oradea a fost gazda unui „Mini Fest” special, organizat de Teatrul Arcadia, în parteneriat cu Teatrul „Ion Creangă” din București. În cadrul festivalului, s-au jucat patru spectacole, dintre care două sunt ale Trupei Arcadia, unul al Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti Szinhaz şi unul invitat din Cluj-Napoca, de la Asociaţia Reactor de Creaţie şi Experiment, platforma Mini Reactor. Toate activitățile din această ediție au fost susținute în Sala Studio Arcadia.„Sunt foarte bucuros că am reușit să pornim acest program de teatru pentru copii foarte mici, deoarece este o modalitate foarte bună de a delecta și de a educa, în același timp. La toate cele patru spectacole din festival am avut copii foarte mulți, cel mai mic spectator având șase luni, iar cel mai mare, în jur de 4-5 ani. Spectacolele nu au durat foarte mult, fiind adaptate puterii lor de concentrare, dar au fost continuate, cel puțin 20-30 de minute, cu interacțiune între copii și actori, sau cu decorul folosit în spectacol”, ne-a declarat Florian Silaghi, directorul artistic al Trupei Arcadia.

Festivalul s-a desfășurat în cadrul „Zilelor Small Size”, o activitate extinsă a proiectului internațional „Small Size, performing arts for early years”, finanțat în cadrul Programului Europa Creativă (2014-2020). Activitatea anuală, organizată în ultimul weekend din luna ianuarie, a avut loc pentru prima dată în 2015, în numeroase orașe din lume. Oradea a intrat pe harta acestui eveniment internaţional, datorită parteneriatului de mentoring încheiat între Teatrul Regina Maria şi Teatrul Ion Creangă în anul 2016. Motto-ul „Zilelor Small Size” este „Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate!”.

De asemenea, în cadrul festivalului, a fost organizat și un eveniment pentru adulţi. Este vorba despre conferinţa „Educația Timpurie prin teatru”, care a fost susţinută, vineri, 27 ianuarie, de către psihoterapeutul Anca Zăgrian şi regizorul Delia Gavliţchi, ambele cu experienţă vastă în educaţia timpurie. „În cadrul conferinței, s-au purtat discuții pe tema teatrului pentru copii, care ne-au ajutat să vedem ce gândesc cei din afara teatrului cu privire la acest subiect. La eveniment au participat activ toți cei prezenți în sală: cadre didactice, părinți și psihologi”, a mai spus Florian Silaghi.