În incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Republica Moldova, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea a deschis expoziţia cu genericul „Cânepa - între mărire şi abandon în lumea satului românesc din Țara Crișurilor”. Vernisată în pragul Sărbătorilor de Iarnă, expoziţia muzeului orădean va rămâne deschisă până în data de 12 februarie 2017.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Ţării Crişurilor în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naţională, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Consiliul Judeţean Bihor. La inaugurarea expoziției au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai cercului academic, oameni de cultură şi istorici din Republica Moldova.

„Expoziţia are, evident, înainte de toate, o dimensiune etnografică şi istorică vizând rolul cânepii în societatea rurală din spaţiul carpato-danubiano-pontic şi, implicit, bihorean. Dar, în acelaşi timp, este şi un manifest neagresiv pentru revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte cultivarea cînepii pe teritoriul României. Însă expoziţia este şi o realizare, potrivit căreia acum avem datoria ca în plan cultural să continuăm să putem lucra la destinul viitor al sufletului românesc de peste Prut. E destinul adânc la care avem acces chiar şi din acest colţ de Românie”, a explicat Aurel Chiriac iniţiativa MTC.

În discursul rostit în cadrul vernisajului, ministrul culturii, Monica Babuc, a salutat inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și a Muzeului Ţării Crişurilor de la Oradea de a organiza, la Chișinău, această expoziție. „În încercarea noastră de a cunoaște cât mai profund patrimoniul cultural național este bine să ne amintim despre faptul că planta cânepii a fost din cele mai vechi timpuri în slujba țăranului, asigurând nevoile sale gospodărești și servind drept materie primă pentru o țesătură durabilă, utilizată în cele mai diverse moduri”, a notat oficialul. Totodată, Monica Babuc a menționat că, prin intermediul acestei expoziții, publicul are minunata ocazie de a vedea costumele naționale din zona Oradei. În acest context, demnitarul a lansat o invitație Muzeului Ţării Crişurilor, aceea de a participa în cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, care se sărbătorește anual, în a patra duminică din luna iunie.

Exponatele Secţiei de Etnografie a Muzeului orădean au fost admirate atât în România, cât și la expoziţia mondială din anul 2015, în cadrul Pavilionului României de la Milano.