Pentru a fi siguri că vor avea pește pe masă de Revelion, orădenii au început să se aprozioneze din timp, astfel că, zilele acestea, în mai toate pieţele din Oradea, peștele a fost la mare căutare. De asemenea, cele mai asaltate raioane din supermarketuri au fost cele cu peşte, orădenii dovedindu-se tradiţionalişti în consumarea acestor preparate în noaptea dintre ani.

 

Ieri, zeci de orădeni au luat cu asalt punctul de vânzare a peștelui din Piața Mare, oferta comercianților din acest spațiu comercial fiind variată: crap (16 lei kilogramul), somn (18 lei/kg), fitofag (11 lei/kg) și amur (17 lei/kg). Potrivit vânzătorilor, prețurile nu au crescut față de anul trecut, astfel încât numărul celor care au stat la rând ca să cumpere pește a fost constant. „Prețurile sunt la fel ca anul trecut. Cel mai bine se vinde crapul, un kilogram fiind 16 lei. Avem crap între 1 și 5 kg”, ne-a declarat unul dintre comercianți. La mare căutare a fost și fitofagul, care s-a vândut cel mai ieftin, cu 11 lei/kg. „Solzii de la peşte aduc bani. De asemenea, peştele trebuie consumat pentru ca şi în noul an să depăşim greutăţile, aşa cum trece peştele prin apă”, ne-a declarat o cumpărătoare.

Tot în aceste zile, cele mai asaltate raioane din supermarketuri sunt cele cu peşte, orădenii dovedindu-se tradiţionalişti în consumarea acestor preparate în noaptea dintre ani. La unele magazine, cumpărătorii au plătit un leu sau doi în plus pentru curăţat. Tradiţia spune că celor care mănâncă peşte în noaptea de Anul Nou le va merge bine tot anul, iar banii lor se vor înmulţi precum solzii peştelui. Aşa cum peştele înoată împotriva curentului, tot aşa cei care se ospătează din el vor învinge în noul an toţi curenţii potrivnici. La masa de Revelion se va servi neapărat crap. Capul familiei trebuie să-şi pună sub farfurie un solz de crap, pe care apoi îl va purta întregul an în portmoneu, pentru ca acesta să fie tot anul plin. Nu se serveşte carne de pasăre, deoarece norocul va zbura departe anul viitor. Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani e bine să se mănânce bine şi să se bea vin roşu, pentru ca mâncarea şi băutura să nu lipsească de pe masă tot anul. Cine începe anul cu masa încărcată va avea un an îmbelşugat.