Orădenii preocupaţi de sănătatea lor au avut, ieri, posibilitatea să-şi măsoare gratuit tensiunea şi să-şi cunoască nivelul de glicemie. Acţiunea s-a desfăşurat între orele 8.00-12.00, la sediul CID al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, iar în primele două ore de la demararea acțiunii, se prezentaseră deja 36 de persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 86 de ani.

Joi, 9 februarie, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, la sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu (CID) al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a avut loc o acţiune de măsurare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale, la care au particicipat orădeni de diferite vârste, preocupați de sănătatea lor. „În două ore de la demararea acțiunii, am avut 36 de persoane. Este vorba despre oameni de diferite vârste, cel mai tânăr având 26 de ani, iar cel mai în vârstă, 86”, ne-a declarat Cristian Ștrengar, asistent medical în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. „În cazul în care se descoperă că persoanele au valori ridicate ale glicemiei sau ale tensiunii arteriale, ele sunt direcționate spre medicul de familie sau spre medicul specialist. Până la ora 10.00, din 36 de persoane câte au venit la noi, am avut șapte asemenea cazuri, dintre care unul nu este vârstnic”, ne-a spus și Samica Cura, asistent medical la CID.

Această acțiune de măsurare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale are loc o dată pe an, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, eveniment care se marchează în fiecare an, pe 11 februarie. Ea a fost introdusă de către Papa Ioan Paul al II-lea ca o modalitate pentru credincioși și necredincioși de a face ceva pentru oamenii bolnavi, prin rugăciuni și acțiuni concrete. Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată pentru prima dată pe 11 februarie 1993 și, din acea dată, este marcată în fiecare an, în întreaga lume. Este important pentru toată lumea să înțeleagă că oamenii bolnavi pot să se simtă excluși și ar putea avea sentimentul că omit ceva important. Prin urmare, aceasta este ocazia pentru a crea conexiuni puternice de solidaritate între cei sănătoși și bolnavi, foarte importante pentru a le permite să rămână în contact cu realitatea.