Peste 500 de elevi din tot județul au participat, marți, 20 decembrie, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de cântece specifice acestei perioade, „Noi umblăm a colinda”, organizat de Inspectoratul Școlar în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Evenimentul s-a desfășurat sub cupola centrului comercial Era Park și a fost precedat de o paradă a costumelor populare, la care au participat 33 de grupuri de colindători.

Pietonala Orădeană a prins culoare ieri, grație celor peste 500 de elevi din tot județul, care au participat la ediția din acest an a Festivalului „Noi umblăm a colinda”. Îmbrăcați în frumoase costume populare, tinerii au pornit pe jos pe câteva străzi centrale din Oradea, pentru a vesti, prin colinde, Nașterea Mântuitorului. Pe lângă cadrele didactice, colindătorii au fost însoțiți de pr. prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Bihor, și de pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Parada s-a desfășurat pe traseul: Pietonala Orădeană - strada Iosif Vulcan – Podul Intelectualilor – Parcul 1 Decembrie – Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei. Colindătorii s-au reunit apoi în jurul orei 16.00, sub cupola centrului comercial Era Park Oradea, în cadrul Festivalului județean cu premii „Noi umblăm a colinda”. Cu glasurile lor cristaline ei au reușit să impresioneze juriul format din: prof. Aurica Bonțu (președinte), Radu Rus, Simion Goga, Daniela Sopota, Călin Popa și Dan Peter. Premiile au constat în vouchere de cumpărături, oferite de centrul comercial Era Park, diplome de participare și iconițe. În afara concursului au evoluat: Grupul vocal de colindători „Corinteii”, de la Liceul de Arte Oradea, condus de prof. Aurica Bonțu, Grupul vocal „Florile Bihorului”, de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, condus de prof. Anamaria Gal-Turc, și Corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de către părintele arhidiacon profesor Ştefan Lakatos.

Festivalul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.