După ce mai multe zone ale Parcului Natural Apuseni au fost transformate în gropi de gunoi, în urma controalelor efectuate, autoritățile de mediu au dat primele amenzi. Astfel, Primăria Budureasa a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 100 de mii de lei, iar cea din Bunteşti, cu 60.000 de lei.

 

În urma mai multor sesizări, autorităţile de mediu au făcut verificări şi au constatat că mai multe zone ale Parcului Natural Apuseni au fost transformate în adevărate gropi de gunoi. În aceste condiții, comisarii de mediu le-au solicitat primăriilor din localitățile Pietroasa, Budureasa, Bunteşti şi Lunca sarcini de ecologizare a terenurilor pe care le deţin pe teritoriul parcului.

Responsabilii zonei, edilii comunei Budureasa, au primit un termen de 30 de zile să ecologizeze zona.

„Au colectat doar o mică parte din deşeuri, iar celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru. S-a intervenit antropic cu excavatoare. Au intervenit cu buldozerele în arie naturală protejată şi au distrus dolinele”, a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Singura care a respectat cele solicitate și a ecologizat zona a fost Pietroasa, celelalte primării limitându-se în a ascunde deșeurile în pământ.

Potrivit reprezentanților Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu, Primăria Budureasa a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 100 de mii de lei, iar cea din Bunteşti cu 60.000 de lei.

Comisarii de mediu vor continua controalele şi la Administraţia Parcului Natural Apuseni, custodele zonei, pentru a verifica dacă respectă contractul de management.