Într-o perioadă plină de ură și frământări, părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai iubiți preoți ortodocși, a venit, marți seara, la Oradea, pentru a le vorbi oamenilor despre valorile familiei. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei”, în prezența a sute de oameni, de diferite vârste. Organizatori au fost Episcopia Ortodoxă Română a Oradei și Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) – filiala Bihor.

Părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a susținut, marți seara, la Oradea, conferința cu titlul „Familia, laboratorul educației pentru înviere”. Gazda evenimentului a fost pr. prof. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

„Părintele Constantin Necula este un reper important și un model pentru noi toți, ca mod de relaționare cu tinerii, o personalitate providențială a bisericii noastre, în timpurile în care trăim”, a spus părintele Radu Rus.

„Sunteți așteptat demult la Oradea, iar prezența numeroasă a oamenilor, aici, este o dovadă în acest sens”, a adăugat preotul.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat preoți, călugări, călugărițe, Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, dar și realizatorul TV Cristian Tabără, stabilit, de câțiva ani, la Chișinău. 

„Eram dator cu această conferință!”, a spus invitatul. El a mărturisit că se simte onorat de numărul impresionant de mare al orădenilor prezenți la eveniment, dar a remarcat și prezența în public a unei credincioase, în scaun cu rotile, din Satu Mare.

„Cuvântul de astăzi are trei chei: familie, laborator şi înviere. Dacă este ceva ce a măcinat familia în perioada comunistă, este frica de a trăi frumos! Familia poate deveni laborator al Învierii!”, a mai spus părintele Necula. El consideră că darul cel mai de preț al Învierii lui Hristos este iertarea, puterea de a dărui pace și iertare.

„Cheia care dezleagă brațele soțului, la un moment dat, nu mai este Te iubesc, ci Iartă-mă”, a adăugat părintele.

În a doua parte a conferinței, preotul a primit întrebări în scris din public, legate de avort, homosexuali, căsătorie între persoane de confesiuni diferite, infidelitate etc., „probleme existențiale”, pe care poate mulți dintre cei prezenți nu au avut curajul să le discute nici măcar cu părintele duhovnic.

A doua zi, părintele s-a întâlnit cu elevii Liceului Ortodox din Oradea, iar seara, s-a aflat la Ștei, unde, la Casa de Cultură din localitate, a susținut o conferință intitulată „Pedagogia Poveștii”.

Pr. conf. univ. dr. Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică, dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – și numeroase recenzii. A susținut peste 150 de conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni radio și de televiziune, atât la posturi naționale, cât și internaționale.