Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor și ACS Xterra Sport Bihor dau startul evenimentelor dedicate activităților montane. Pentru prima dată în județul Bihor, va fi organizată o competiție de alergare montană la care vor participa peste 300 de sportivi din țară și străinătate. Startul competiției se va da sâmbătă, 18 martie, la ora 08.00, din localitatea Șuncuiuș.

Concursul, intitulat „Primavera Trail Race”, se va desfășura pe două lungimi de traseu - primul, lung de 45,3 km „maraton”, cu 2500 m+ diferență de nivel, iar altul, de 16,1 km „cross”, cu 1055 m+ diferență de nivel. Vârsta minimă de participare este de 16 ani, iar alergătorii care nu au împlinit 18 ani au nevoie de acordul părinților. Pasionații de mișcare în aer liber se pot înscrie la acest maraton online accesând link-ul http://www.primaveratrailrace.ro. Vor fi prezenți la start alergători din București, Cluj, Timiș, Covasna, Mureș, Brașov, Arad, Maramureș și Bihor. Printre concurenți se află clujeanul Gyorgy Szabolcs, campionul național al României la cross montan și multiplul campion național al Ungariei la maraton, Gyurko Peter.

„Ambele trasee străbat poteci turistice și drumuri asfaltate, de macadam marcate corespunzător de organizatori. Traseul maratonului poate suferi modificări în caz de vreme nefavorabilă. Concurenții vor parcurge traseele montane din arealul Șuncuiuș – Vadu Crișului marcate cu punct Galben, Triunghi Roșu, Punct Roșu și Cruce Albastră”, spune Claudiu Gabriel Bonaciu, consultant în management, turism, la Agenția de Management al Destinației Bihor.

Startul competiției se va da sâmbătă, 18 martie, la ora 08.00, din localitatea Șuncuiuș.

„În decursul concursului, traseul străbate și urmează drumuri asfaltate, unde circulația autovehiculelor nu este oprită, deci toți concurenții sunt obligați să respecte regulile de circulație. Pe traseu, organizatorii vor avea puncte de prim ajutor, cu echipe mobile de la Salvamont Salvaspeo Bihor, cât și un punct fix de prim ajutor în centrul competițional”, mai spune Claudiu Bonaciu.

Evenimentul este organizat de ACS Xterra Sport Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Comunei Șuncuiuș, Primăria Comunei Vadu Crișului, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.