Bolnavii de cancer din Oradea au acum o nouă alinare. Ieri, pe strada Moscovei nr. 9, a fost inaugurat sediul Asociaţiei Luptătorii Pentru Viaţă, un ONG care își propune să ofere bolnavilor de cancer și familiilor acestora sprijin prin diferite tipuri de consiliere.

Asociația s-a născut ca un grup de sprijin pentru persoanele cu diferite tipuri de cancer. Pentru că la ședințe erau din ce în ce mai mulți pacienți, cu forme diferite de cancer, organizatorii au decis să înființeze Asociația și să caute un spațiu în care să-și poată desfășura activitatea.

„A fost multă muncă la acest spațiu și sunt bucuroasă că am reușit să aducem în jurul nostru oameni generoși și dornici să se implice. Mulțumesc Primăriei Oradea și fostului viceprimar Huszar Istvan pentru că ne-au ajutat să găsim acest spațiu”, a spus Ioana Pușcaș, oncolog. Foarte bucuroasă pentru inaugurarea noului sediu a fost și Mariana Ștef, fostă pacientă: „Îi așteptăm cu drag pe toți cei care se vor confrunta cu probleme cauzate de această boală și îi asigurăm că le vom oferi sprijin moral. Vom avea un grup de sprijin pentru pacienți și paciente cu diferite tipuri de cancer, vom oferi consiliere de grup, sănătate prin mișcare etc. Vrem să impulsionăm și persoanele care nu și-au făcut încă mamografii sau testul Babeș să și le facă pentru că sunt foarte importante”.

Amalia Hora a spus că se dorește și îmbunătățirea prevenției.       

„Luna aceasta este luna cancerului de col uterin. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de acest tip de cancer. Cinci paciente mor pe zi în România din cauza acestui tip de cancer. Este îngrijorător că în Bihor doar 10% dintre persoanele eligibile și-au făcut testul Babeș deși este gratuit, decontat de Ministerul Sănătății”, a spus doctorița. 

Asociaţia Luptătorii Pentru Viaţă este un organism neguvernamental, nonprofit, apolitic, cu personalitate juridică, înfiintat cu scopul de a susţine prin toate mijloacele pacienții diagnosticaţi cu cancer și familiile acestora și să contribuie la tratamentul împotriva cancerului - să promoveze lupta împotriva cancerului prin toate mijloacele (informare, susținere morală și materială a pacienților și familiior acestora, lobby, educație, cercetare, schimb de experiență, servicii directe și orice alte activităţi legale, menite să sprijine această misiune).