După 32 de ani de carieră militară, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana”, Ioan Baş, a ieşit la pensie. În locul lui, la comanda unităţii, începând din 1 decembrie, este prim-adjunctul Sorin Caba. Ceremonialul de predare-primire a comenzii a fost unul emoţionant.

 

La ceremonial au participat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, General maior dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, general de brigadă Kovacs Ferenc, directorul Directoratului pentru Apărare împotriva Catastrofelor Hajdu-Bihar din Ungaria, inspectori şefi ai inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, şefi ai instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ, personalul inspectoratului şi foştii comandanţi ai unităţii.

După ceremonialul de predare - primire a comenzii unităţii, au urmat alocuţiunile invitaţilor, care şi-au exprimat respectul şi admiraţia faţă de munca depusă şi rezultatele obţinute de Ioan Baş în cei peste 32 de ani de carieră militară.

Prefectul Claudiu Pop a vorbit despre ajutorul profesionist de care a avut parte din partea lui Ioan Baş, iar Pásztor Sándor a spus că va apela în continuare la expertiza acestuia chiar dacă se pensionează.

 

„Am sentimentul datoriei împlinite”

Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dat citire apoi Decretului Prezidenţial privind trecerea în rezervă cu drept la pensie, a generalului şi Ordinului privind desemnarea colonelului Sorin Mihai Caba, prim - adjunctul inspectorului şef, pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de inspector şef în cadrul ISU „Crişana” Bihor.

„Judeţul Bihor este pentru mine unul foarte important pentru că am păşit aici pentru a pune la punct sistemul de urgenţă imediat după cel din Mureş. Vinovatul de serviciu a fost atunci generalul Adrian Pădureanu, pe atunci şeful Brigăzii Crişana, care voia să facă neapărat ceva ca să aducă SMURD-ul în Bihor. Am reuşit să văd în această unitate oameni care muncesc pentru semenii lor. Noi vedem rezultatele astăzi, vedem o unitate frumoasă şi foarte multe subunităţi la care s-a muncit foarte mult. Ce mi-a plăcut în Bihor a fost că plecarea unui comandant nu a însemnat şi scăderea calităţii sau oprirea evoluţiei acestei unităţi. Vorbim despre un comandant care nu a făcut mult bine doar pentru Bihor ci şi pentru întreaga ţară. A ocupat funcţia de inspector general şi a fost foarte implicat în a face lucruri bune. Plecare lui, pensionarea, nu înseamnă că aici s-a oprit totul, ci că este un nou început. Toată experienţa pe care o are o va pune la dispoziţia celorlalţi mai departe. Îi vom solicita mereu părerea şi vom lucra împreună în continuare. Acum intraţi într-o etapă în care veţi avea un nou comandant, împuternicit în acest moment, dar având în vedere experienţa lui sunt convins că veţi avea un comandant foarte bun care va duce unitatea mai departe şi va continua dezvoltarea ei”, a spus Raed Arafat. 

Cu ochii în lacrimi şi cu tremur în voce, într-o atmosferă emoţionantă, generalul de brigadă dr. Ioan Baş a prezentat succint, modest, dar relevant parcursul profesional: „Cariera mea militară de peste 32 de ani, s-a săvârșit în această unitate. De la soldat la general și de la servant la inspector general am ocupat într-o ordine naturală toate ierarhiile militare, am respectat cu strictețe jurământul pe care l-am depus și am încercat să îmi fac cât mai bine datoria. Afirm astăzi, în fața dumneavoastră, că am reușit! Am reușit împreună cu dumneavoastră și cu cei dinaintea dumneavoastră să ne îndeplinim misiunea la cel mai înalt nivel. A fost o mare onoare pentru mine să fac parte și o vreme să conduc această instituție foarte apreciată de cetățenii județului nostru și cu un bun renume la nivel național, o instituţie în care lucrul bine făcut a constituit un obiectiv major, iar respectul reciproc a devenit de mult o obişnuinţă. Îmi închei activitatea cu sentimentul datoriei împlinite și cu credința că am slujit această nobilă și specială armă a Pompierilor, cu onoare, credință și devotament. Este o certitudine că aprecierea muncii mele se datorează în primul rând dumneavoastră. Un comandant performant trebuie să aibă în jurul său oameni de valoare, eu am avut privilegiu şi pentru asta vă mulţumesc. Am convingerea că veţi face şi pe viitor aşa încât misiunea acestei unităţi să fie îndeplinită la cel mai înalt nivel. Eu vă doresc succes.”

În cei peste 32 de ani de carieră militară, Generalul de brigadă Ioan Baş a participat la mii de intervenţii şi timp de peste un deceniu, în calitate de prim – adjunct al inspectorului şef şi, din anul 2009, de inspector şef al ISU „Crişana”, a coordonat şi condus din teren cele mai importante misiuni desfăşurate de pompierii militari bihoreni.

Pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate, de-a lungul carierei sale, a fost decorat, de trei ori, de Preşedintele României: în anul 2010 a fost distins, prin Decret Prezidenţial, cu „Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în Grad de Cavaler”, în 2012, cu „Ordinul Bărbăţie şi Credinţă – în grad de ofiţer cu însemn pentru militari”, iar în anul 2015, Preşedintele i-a acordat Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.