În urmă cu 225, de sărbătoarea Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur (30 ianuarie), din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, se înfiinţează Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Pentru a marca acest eveniment deosebit, vor fi organizate, pe tot parcursul acestui an, în urbea de pe Crișul Repede, o serie de activități, sub egida „Jubileu aniversar – 225”.

 

Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde să se formeze clerul român şi dascălii, pentru Eparhia de Oradea, recent înfiinţată. Astfel, a cerut Împăratului înfiinţarea Seminarului din Oradea, cel care avea să fie: „un institut de creştere, menit să devină izvor de lumină şi cultură, de dragoste de limbă şi de neam pentru poporul român de la graniţele apusene ale românismului”. Locul în care s-a înfiinţat această instituţie eclezială fusese mai înainte casa călugărilor iezuiţi, iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, clădirea a fost pusă la dispoziţia Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiaşi scop, clădirile s-au mărit şi reînnoit, ajungându-se astăzi la un adevărat complex destinat învăţământului catolic pentru toate vârstele. De atunci, au trecut 225 de ani şi, de-a lungul istoriei, această prestigioasă instituţie şi-a dovedit importanţa, şcolind numeroşi tineri care, apoi, au devenit profesori, preoţi şi episcopi. A fost înfiinţat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologică de grad Universitar, fiind, însă, desfiinţat în anul 1948. Atunci, clădirilor li s-a dat altă destinaţie. După căderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfinţitului Vasile Hossu, instituţia s-a reînfiinţat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub păstorirea Preasfinţitului Virgil Bercea, se integrează în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. În acelaşi timp, continuă să existe şi Seminarul „Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore şi Ioan”, locul în care viitorii preoţi se formează din punct de vedere spiritual, liturgic şi pastoral. Anul 2017 a fost decretat de către PS Virgil Bercea „An Jubiliar” pentru Seminarul Greco-Catolic din Oradea.

Evenimentul aniversar a debutat sâmbătă seara, la Oradea, cu Vecernia Arhierească, urmată de resfinţirea Capelei Seminarului şi binecuvântarea reverendelor, și a continuat duminică, 29 ianuarie, cu Sfânta Liturghie Arhierească, în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea. Cu acest prilej, episcopul greco-catolic de Oradea a acordat mai multe diplome omagiale, printre cei premiați numărându-se: prefectul județului Bihor - Claudiu Pop, rectorul Universității din Oradea - Constantin Bungău, directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai - Ligia Mirișan, directorul Revistei Familia - Ioan Moldovan și istoricul Blaga Mihoc.