Proverbialul ger al Bobotezei s-a simțit din plin, ieri, la Oradea. În ciuda frigului pătrunzător, sute de credincioși au luat cu asalt bisericile și mănăstirile din municipiu, pentru a asista la sfinţirea cea mare a Apei (Agheasma Mare), care se face o singură dată în an, pe 6 ianuarie, şi simbolizează Botezul Domnului în Apele Iordanului.

 

Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”

Ieri, la ora prânzului, în Oradea erau minus zece grade, motiv pentru care numeroase biserici din municipiu au hotărât ca sfințirea Apei de Bobotează să se facă în interiorul lăcașurilor de cult. Este și cazul Catedralei Greco-Catolice din Oradea „Sfântul Nicolae”, unde Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de care au concelebrat: părintele Antoniu Chifor, vicarul responsabil cu preoţii, părintele Ovidiu Duma, parohul Catedralei, părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic, părintele Eduard Roman, administratorul Seminarului, părintele Adrian Podar, părintele Bandici Emil şi părintele ieromonah Radu Ciortea. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu preoţii, au săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei, slujbă care se oficiază cu această ocazie a Botezului Domnului, după care credincioşii au fost stropiţi cu Agheasma cea Mare şi au primit sticle cu apă sfinţită pentru a le lua la casele lor.

Biserica „Sfântul Apostol Andrei”

Una dintre cele mai frumoase biserici din Oradea, Biserica „Sfântul Apostol Andrei” a fost, și de această dată, plină de credincioşi. La acest lăcaș de cult, au fost pregătiţi aproximativ 5.000 de litri de apă, spre folosul credincioşilor care vor gusta din ea, dar şi pentru sfinţirea caselor şi a naturii înconjurătoare. Slujba cea mare de Sfinţire a Apei a fost oficiată de preoţii Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan. La final, parohul bisericii, Vasile Bota, i-a îndemnat pe credincioşi să nu se înghesuie, pentru ca totul să se desfășoare în bună rânduială. Sfatul preotului a fost urmat întocmai de credincioșii prezenţi pe treptele din faţa bisericii. Sticlele au fost umplute, apoi, de consilierii parohiali, pentru ca oamenii să nu-şi bage mâinile în apa sfinţită, după care oamenii au ieșit, civilizat, pe uşile laterale ale bisericii.  

Biserica cu Lună

La Biserica cu Lună din Oradea, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului“, slujba de sfințire a Apei a fost oficiată de către preoții bisericii Teodor Cristea, Ioan Coroban, Ioan Codorean, Dumitru Popovici și Dumitru Megheșan, împreună cu diaconii Lucian Buzilă, Alin Bala și Gheorghe Băbuț. Părintele Teodor Cristea ne-a informat că, la acest sfânt lăcaș, s-au sfințit aproximativ 4.000 de litri de apă. Agheasma Mare, apa sfinţită de Bobotează, se bea dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Agheasma mare se poate bea timp de nouă zile, între 6 şi 14 ianuarie, la începutul zilei, pe nemâncate, până la Odovania Praznicului.