Ieri, după ora 14.00, în Piața Unirii s-a dat starul primei ediții a Târgului de Paște din Oradea, care va fi deschis până în 17 aprilie, inclusiv. Într-o atmosferă desprinsă din poveștile tradiționale ale iepurașului, cu decoruri gigant colorate vesel, vizitatorii sunt invitaţi să facă un periplu prin cele trei zone amenajate: căsuțe de lemn cu produse de sezon, zona de food şi zona pentru copii.

 

Detalii privind acest eveniment au fost prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la faţa locului, de către Mihai Jurca, director APTOR, și Szabo Jozsef, administrator public al judeţului Bihor. „Acest eveniment dorește să prezinte simbolistica și importanța sărbătorilor pascale, iar Piața Unirii, atent amenajată, va putea deveni punct de atracție nu doar pentru copii, ci și pentru părinți. Piața este decorată în spiritul acestei sărbători, astfel încât să celebreze și sosirea primăverii, iar vizitatorii vor avea posibilitatea ca, pe lângă ofertele culinare, să participe la programe culturale și tradiții bihorene legate de Paște”, a declarat Mihai Jurca.

La rândul său, Szabo Jozsef a declarat că, pentru Consiliul Județean Bihor, contribuția la acest eveniment prezintă o importanță majoră, deoarece expunerea tradițiilor și produselor specifice Paştelui, axate în principiu pe microregiunile Țara Beiușului și Valea Ierului, vor da posibilitatea orădenilor să cunoască mai îndeaproape tradițiile și să participe în mod activ la evenimentele organizate.

Programul evenimentului va include o serie de activități, de la reprezentații ale meșterilor populari până la ateliere de creație pentru cei mici. Vor fi spectacole de teatru de păpuși în limba română și maghiară, jocuri tradiționale şi concursuri pentru copii, iar vizitatorii vor putea admira decorurile gigant în mijlocul celor 20 de căsuțe de lemn.

„În zilele de 8-9 aprilie a.c., în perimetrul Statuii lui Mihai Viteazul, va fi amenajat un Parc de jocuri populare cu sprijinul partenerilor de la Consiliul Județean Bihor. Ei vor colora programul evenimentelor cu jocuri care evocă timpuri străvechi, acesta fiind locul unde se pot întâlni şi regăsi generaţiile. Jucăriile uriaşe confecţionate din lemn în baza unor proiecte unice, pe lângă dezvoltarea abilităţilor, creativităţii, întăresc în copii respectul pentru alţii. Copiii şi însoţitorii lor pot participa la lupte cavalereşti, pot să salte broaşte, să spargă nuci, să tragă la ţintă cu tunul, să călărească pe butoaie, să joace popice, să alerge melci, să umble pe catalige şi îi aşteaptă multe alte distracţii. Jocurile sunt foarte spectaculoase, creative şi distractive. Este o experienţă veselă, o posibilitate de delectare de o întreagă zi, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cu oferta noastră pachet, creăm atmosferă de bâlci cu 21 de tipuri de jucării (37 de elemente în total). Parcul de jocuri populare este realizat cu sprijinul Consiliului Județean, în colaborare cu Davidam”, precizează Mihai Jurca. De asemenea, miercuri – 12 aprilie, respectiv, joi - 13 aprilie, începând cu orele 17.00, vizitatorii vor putea asista la câte un spectacol de teatru de păpuși. Cele două reprezentații vor fi oferite de către Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti.

 

Zoo „se mută” în Piaţa Unirii

În Piața Unirii este prezentă şi Grădina Zoologică din Oradea, care a amenajat în două căsuțe, spre bucuria copiilor, o mică grădină zoologică, cu iepuraşi, ponei, Coati, lemuri cu coadă inelată, broaşte ţestoase, un ponei rasa Shetland şi un papagal Jako, care vor putea fi admirate în zilele de weekend. Totodată, cei mici se pot distra realizând decorațiuni în cadrul celor două ateliere de creație, aranjamente florale și picturi pe produse ceramice. La căsuțele amenajate de către Consiliul Județean se vor prezenta trupe din Colești, Beiuș, Drăgănești, Pomezeu, Diosig, Săcueni, Roșiori, Marghita, Valea lui Mihai, Sălacea etc.

Produse tradiţionale şi handmade

Această ediție pune foarte mare accent pe produsele tradiționale și pe produsele lucrate handmade de către artiștii locali și meșterii populari din zona județului Bihor, organizatorii dorindu-şi să sprijine cele două sectoare.

În cadrul târgului sunt prezente două zone din judeţul Bihor: Valea Ierului şi Ţara Beiuşului. Expozanții din căsuța Țării Beiușului vor scoate în evidență preparate tradiţionale, aducând în prim-plan spiritualitatea şi unicitatea acestei zone. Vor fi prezenți meșteșugari care au reușit să păstreze cu grijă câteva dintre cele mai reprezentative meșteșuguri învățate de la bunici și părinți, care vor prezenta și promova valorile localităților acestei regiuni, printre care Beiuș, Pomezeu, Colești sau Drăgănești. Bineînţeles, aceştia vor oferi şi un program de încondeiat ouă, un brand al microregiunii Țara Beiușului. La căsuţa Valea Ierului, vor fi promovate localitățile din Valea Ierului: Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Marghita, Sălard, Sîniob, fiind prezentate obiecte etnografice, monumente reprezentative ale zonei, potențialul turistic al regiunii. De asemenea, în program este inclusă şi o expoziţie etnografică din colecții private.

Evenimentul, organizat de către Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea şi în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, va fi deschis până a doua zi de Paște, 17 aprilie.