Sala Arcadia a fost plină duminică, 19 februarie 2017, la premiera spectacolului Gulliver, după romanul lui Jonathan Swift, în regia lui Radu Dinulescu. Unic în România, spectacolul a îmbinat universul animaţiei păpuşilor, cu imagini 3D stereoscopice, copiii savurându-le prin intermediul unor ochelari speciali.

 

Experiență inedită pentru micuții orădeni care au văzut ieri premiera Guliver la Teatrul Arcadia. Spectacolul a avut foarte puţine cuvinte, şi acelea uşor de tradus. La fel cum în roman, Gulliver nu înţelege limba piticilor, în spectacol aceştia au vorbit o limbă „inventată”, accentul fiind pus pe vizual, dar şi pe diferenţele de comunicare între două lumi diferite. Piesa spune povestea unui băieţel de 9 ani, Gulliver, care, urmărind un joc video, ajunge absorbit, la propriu, în lumea virtuală. Ajunge astfel într-un tărâm magic unde întâlnește personaje liliputane. Între băieţelul care se simte, brusc, un uriaş, şi piticii de pe insulă, în ciuda ostilităţii iniţiale, se leagă o prietenie, dincolo de cuvinte. Spectacolul a ținut 45 de minute și a fost conceput pentru un public de peste 5 ani. Din echipa care a dat viață proiectului, pe lângă regizorul Radu Dinulescu și graficianul Armand Richelet-Kleinberg – care a conceput scenografia și imaginile 3D, au făcut parte actorii Zentania Lupșe, Consuela Egyed, Alex Pop, Florian Silaghi și scenografa Csüri Emese.

Nu a fost însă prima dată când echipa Radu Dinulescu (regizor) și Armand Richelet-Kleinberg (grafician, muzician și producător de film belgian) a colaborat cu teatrul Arcadia. Cei mici au mai beneficiat de spectacole inedite în anul 2011, cu „20.000 de leghe sub mări” şi cu „O mie și una de frontiere – Povestea lui Aladin” în 2014. Echipa s-a perfecţionat însă, iar spectacolele propuse de ei au atins un nou nivel din punctul de vedere al tehnicii utilizate. Concret, cu ajutorul ochelarilor activi, cei mici au putut vedea un spectacol în care actorul mânuitor de păpuşi au interacționat cu un decor format virtual din imagini 3D stereoscopice, senzaţia fiind identică cu cea pe care o au spectatorii în cinematografe.

„Astfel de spectacole sunt foarte căutate în întreaga lume. Noi am realizat şapte astfel de producţii în România, toate s-au bucurat de succes şi au fost invitate peste hotare”, a spus Radu Dinulescu. „Şi spectacolul de la Oradea a fost invitat să participe pe 1 iunie la programul cultural organizat de Ambasada României în Danemarca, cu ocazia sărbătorii a 100 de ani de diplomaţie între România şi Danemarca”, a spus regizorul. În plus, Gulliver a stârnit deja interesul mai multor festivaluri internaţionale. „Un spectacol asemănător din punct de vedere al tehnologiei a mai fost realizat doar în Franţa, anul trecut”, a explicat Dinulescu.

Părinții care nu au prins bilete la premieră, trebuie să știe că piesa se va juca din nou sâmbătă, 4 martie, tot de la ora 11.00 

Biletele se găsesc la Agenţia de Bilete a teatrului, de marţi până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend, între orele 10.00 - 13.00. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, se poate suna la numărul de telefon: 0259.440.742.