O mână de orădeni s-au adunat în centru oraşului pentru a-l „concedia” pe Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului. Victor Ciorbea a contestat la Curtea Constituţională o lege adoptată de PSD pe vremea Guvernului Năstase prin care persoanele condamnate penal nu pot ocupa funcţii în Guvern.

„Aţi mai auzit în ultimii 2-3 ani de Victor Ciorbea? N-aveați de unde! Din mai 2014 ocupă funcţia de Avocat al Poporului - instituţie cu rolul de a-i apăra pe cetăţeni de abuzurile administraţiei de stat. Avocatul Poporului consideră că este normal, corect şi moral ca o persoană condamnată penal să poate ocupa o funcţie din conducerea ţării. (...) Acelaşi Avocat al Poporului a avut prima sa ieşire publică ţn septembrie 2015, abia la un an şi jumătate de la ocuparea funcţiei, când a încercat să-l scoată din puşcărie pe un alt personaj cu probleme penale, Sorin Oprescu - fost primar general al Capitalei, începând astfel transformarea Avocatului Poporului în Avocatul Corupţilor” a fost apelul la mobilizare postat pe interent. 

Doar puţin peste 20 de persoane au dat curs „invitaţiei” la flash-mob lansat pe Facebook, în care orădenii erau chemaţi să protesteze împotriva avocatului poporului. Aceştia au venit fără nicio pancartă, unul singur având un steag al României. Printre protestatari s-au numărat şi persoane care semnaseră deja petiţia online prin care se cere demisia lui Victor Ciorbea, considerând că acesta nu mai reprezintă poporul, ci lucrează în interesul politicienilor penali. De altfel, protestatarii susţin că „penalii nu ar trebui să ajungă nici în Parlament, nici în Guvern”. Cu atât mai mult, susţin aceştia, demersul lui Victor Ciorbea vizează să-l ajute pe Liviu Dragnea să ajungă premier. „E groaznic ce se întâmplă. Oamenii sunt păcăliţi foarte uşor şi cumpăraţi cu bani pentru ca politicienii aflaţi la conducere să poată face ce vor”, a declarat Elisabeta Popa, fost secretar literar la Teatrul din Oradea. Printre protestatari s-a aflat şi şefa Asociaţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale din municipiu, Delia Ungur. Cei peste 20 de orădeni veniţi la protest au analizat şi activitatea noului Guvern, considerând că tăierile de taxe şi creşterile de pensii şi salarii vor avea efecte negative ce vor fi resimţite în economie peste câteva luni. Acţiunea de protest a durat puţin peste o oră, fără niciun incident.

Astfel de proteste au avut loc în mai multe oraşe din ţară, numărul celor care au ieşit în stradă fiind mult mai mare în alte localităţi. Reamintim că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, declara, în urmă cu o săptămână, că va sesiza la CCR Legea 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern, afirmând că nu vizează cazul lui Liviu Dragnea, ci o reglementare de ansambu. Întrebat care este scopul acestei sesizări, Avocatul Poporului a arătat că este acela de „a asigura o legislaţie normală, firească şi asigurarea echilibrului între puterile statului”. Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre această sesizare, Ciorbea a negat. Ulterior, Victor Ciorbea a declarat că are convingerea că toți cei care dau lecții despre constituționalitate nici nu au răsfoit sesizarea făcută la CCR privind legea care nu permite persoanelor condamnate să facă parte din Guvern. Întrebat despre o eventuală demisie, Victor Ciorbea a spus că cei care au ridicat această problemă sunt „bieți oameni care nu știu despre ce e vorba și nu au avut răbdarea și nici interesul să citească excepția pe care am formulat-o”.