În fiecare an, pe 2 februarie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede. Pentru a marca acest eveniment, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a organizat un concurs la care au participat zeci de copii din Oradea și județ.

În cadrul concursului, elevii, îndrumați de cadrele didactice, au realizat desene, postere, machete, compuneri, dar și alte lucrări, care au fost transmise la sediul APM Bihor, până la data de 27 ianuarie 2017. În perioada 30-31 ianuarie, lucrările au fost analizate și evaluate. Tema din acest an a concursului s-a referit la „Zone umede: o protecție naturală împotriva dezastrelor”, iar cele mai bune lucrări au fost premiate ieri, în cadru festiv, la sediul APM Bihor.

„Am avut o participare foarte numeroasă la ediția din acest an a concursului, fiind prezenți cu lucrări copii de la 36 de unități școlare din Oradea și județ. Împreună cu Inspectoratul Școlar Bihor, am încercat să evaluăm cât mai corect aceste lucrări, pentru că am avut foarte multe lucrări complexe și diferite”, a spus Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor, ieri, în deschiderea evenimentului.

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an pe 2 februarie, începând cu 1997, şi marchează semnarea în 1971 a Convenţiei asupra Zonelor Umede la Ramsar - Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar. Fie că vorbim despre mlaştini, turbării, lacuri, estuare şi zone costiere, recife de corali sau culturi de orez, zonele umede joacă un rol crucial în furnizarea de apă dulce, menţinerea unei biodiversităţi bogate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, realimentarea acviferelor subterane, controlul inundaţiilor, promovarea turismului „verde” sau agroturismului.

La nivelul judeţului Bihor, nu avem situri Ramsar, însă, în majoritatea Siturilor Natura 2000 din judeţ, sunt prezente areale umede: Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani (Parcul Natural Cefa), Lunca Barcăului, Câmpia Nirului – Valea Ierului, Valea Alceului, Molhaşurile din Valea Izbucelor, Câmpia Careiului, Crişul Negru, Crişul Repede în amonte de Oradea, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, Săcueni cu Rezervaţia Naturală Cicoş, Valea Iadei și altele”, a mai spus purtătorul de cuvânt al APM Bihor.