Provocările istoriei la începutul mileniului III
În perioada 6-11 iulie, la Oradea şi la Băile Felix se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a şcolii de vară "Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III", manifestare organizată de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca şi de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
După un periplu prin mai multe oraşe din Transilvania, a venit şi rândul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale să fie gazdă a acestui eveniment cu tradiţie. Peste 40 de profesori care predau istoria în limba română în Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria vor participa, în această săptămână, la o serie de dezbateri şi conferinţe susţinute de istorici reputaţi din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Oradea.
Ieri, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc conferinţa de inaugurare a celei de-a VI-a ediţii a şcolii de vară "Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III". Printre invitaţii de seamă se află academicianul Ioan Aurel Pop, Eugen Tomac, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prof. univ. dr. Ioan Bolovan - de la Universitatea "Babeş Bolyai", care pe parcursul celor cinci zile vor conferenţia pe diferite teme de istorie. În deschiderea oficială a lucrărilor, au luat cuvântul şi reprezentanţii instituţiilor publice din Bihor, prefectul Gavrilă Ghilea şi Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, care le-au urat bun venit celor 43 de profesori de istorie de peste graniţe. "Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii, nu ştie de unde vine şi nici nu ştie către ce se îndreaptă. De aceea, este important ca elevii noştri să cunoască trecutul istoric", a declarat Radu Ţîrle.
Concepută ca un instrument de sprijin al elitei româneşti din statele din jurul României (Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Ungaria), şcoala de vară se adresează profesorilor români de istorie din aceste state. Dacă prima zi a consfătuirilor s-a desfăşurat la Oradea, activităţile din următoarele zile se vor derula în Sala de conferinţe a Hotelului Ami, din Băile Felix.
Programul şcolii de vară cuprinde, pe lângă o serie de prelegeri care vor fi susţinute de profesorii orădeni de la Departamentul de Istorie al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale: prof. univ. dr. Barbu Ştefănescu, prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, prof. univ. dr. Ion Zainea, prof. univ. dr. Ioan Godea, prof. univ. dr. Ioan Horga, prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prof. univ. Antonio Faur, conf. univ dr. Gabriel Moisa, lect. univ. dr. Mircea Brie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.