39 de persoane au fost ucise, iar alte 70 au fost rănite într-un atac armat comis de Revelion într-un club de noapte din oraşul turc Istanbul. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, luni, atentatul.

 

Atacul a fost comis de un individ care avea o armă automată de tip Kalaşnikov, în Clubul de noapte Reina, situat în zona Ortakoy din Istanbul. Multe persoane prezente în club au sărit în Canalul Bosfor pentru a scăpa de focurile de armă, iar poliţia a întreprins operaţiuni de salvare din apă. „Un terorist cu o armă puternică a comis un atac brutal, a deschis focul spre oameni nevinovaţi care sărbătoreau venirea Noului An”, a declarat primarul din Istanbul, Vasip Sahin, precizând că în „atacul terorist” a murit şi un agent de poliţie. Potrivit cotidianului Hurriyet, în club erau 700-800 de persoane în momentul atacului terorist, iar agresorul striga în limba arabă, un indiciu că ar putea fi un membru al reţelei fundamentaliste sunnite Stat Islamic. De altfel, în cursul zilei de luni, reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul, conform informaţiilor furnizate de Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. „Un soldat al Califatului a comis atacul”, a anunţat organizaţia teroristă sunnită într-un comunicat postat pe site-ul propriei agenţii de ştiri, Amaq, scrie publicaţia germană Süddeutsche Zeitung. Organizaţia teroristă sunnită, care ocupă teritorii în Siria şi în Irak, unde a proclamat un „califat”, a lansat un apel la comiterea de noi atacuri în Turcia, a transmis, prin Twitter, Rita Katz, directorul Institutului american SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Autorităţile turce îl caută activ pe autorul atacului armat comis de Revelion în Clubul de noapte Reina, situat pe malul Bosforului. Conform autorităţilor turce, teroristul care a ucis 39 de persoane şi a rănit alte 70 este din Uzbekistan sau Kîrgîzstan. Douăzeci şi cinci dintre victimele atentatului din club sunt cetăţeni străini, din Israel, India, Liban, Franţa, Tunisia, Belgia, Kuwait şi Canada.