O persoană a fost arestată în ancheta privind atacul comis marți seară asupra autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund, a anunțat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale germane. El a confirmat că investigatorii consideră, conform datelor preliminare, că a fost vorba despre un atac terorist, dar motivația atacatorilor încă nu este clară.

 

Trei explozii au vizat, marţi seară, autocarul echipei de fotbal germane Borussia Dortmund în timp ce se deplasa spre stadion pentru disputarea partidei cu AS Monaco. Purtătorul de cuvânt al procuraturii a mai menționat că dispozitivele explozive care au avariat autocarul conțineau fragmente metalice, iar autoritățile caută și o a doua persoană bănuită de implicare în atac.

La locul atacului au fost găsite trei scrisori identice prin care atentatul era revendicat de o grupare islamistă ce își motiva acțiunea cu participarea Germania la operațiunile împotriva grupării Statul Islamic în Siria și Irak.

Autoritățile mai au însă în vedere și o altă pistă după apariția unui mesaj pe un portal anti-fascist în care se spune că atacul ar fi o răzbunare pentru ceea ce se consideră a fi reacția slabă a clubului față de fanii neo-naziști și rasiști.

Marc Bartra, fundașul spaniol al Borussiei, și un polițist pe motocicletă care mergea în fața autocarului au fost răniți în exploziile care s-au produs la scurt timp după ce echipa pornise spre meciul cu AS Monaco în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Meciul a fost reprogramat pentru ieri seară.

Agenția de știri Dpa, cotidianul Sueddeutsche Zeitung și posturile WDR și NDR relatează că în scrisoarea de revendicare se făcea referire la atentatul de la un târg de Crăciun din Berlin, dar și la participarea aeronavelor militare germane la acțiunile coaliţiei internaționale împotriva rețelei teroriste Stat Islamic. Cotidianul Sueddeutsche Zeitung scrie că scrisoarea începe cu fraza "în numele lui Allah", însă experții încearcă să stabilească autenticitatea documentului, existând posibilitatea ca autorii să încerce în mod deliberat să deruteze anchetatorii. Procurorul federal, care în mod normal este responsabil pentru anchetarea acțiunilor de natură teroristă, a preluat coordonarea investigației în acest caz.

„La fel ca locuitorii din Dortmund și milioane de alte persoane, cancelarul federal a fost îngrozit de noul atac împotriva autocarului BVB (Borussia Dortmund)”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, promițând că anchetatorii vor face totul pentru a-i găsi și aduce în fața justiției pe cel sau cei vinovați.

În semn de solidaritate, ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a asista la meciul din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, împotriva echipei AS Monaco.