Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă duminică din apropierea Sinpo, pe coasta sa estică, dar se crede că a eșuat, a precizat armata sud-coreeană, citată de Reuters.

 

Tentativa de lansare a rachetei vine la o zi după ce Nordul a organizat o paradă militară la Phenian pentru a marca ziua de naștere a fondatorului statului și unde au fost prezentate ceea ce păreau a fi noi rachete balistice.

"Nordul a încercat să lanseze o rachetă neidentificată din apropiere de regiunea Sinpo în această dimineață, dar se presupune că a eșuat", a precizat duminică, într-un comunicat, Statul Major Interarme (JCS) al Coreei de Sud. Nu au fost furnizate alte detalii, iar JCS a spus că analizează lansarea.

Totodată, Comandamentul forțelor americane din Pacific (PACOM) relevă că a detectat și urmărit ceea ce presupune a fi lansarea unei rachete nord-coreene la ora 11,21 Hawaii Time (21,21 GMT), pe 15 aprilie, lângă Sinpo, rachetă care "a explodat aproape imediat", potrivit lui Dave Benham, purtătorul său de cuvânt citat de Reuters și AFP. Tipul de rachetă lansată de Coreea de Nord este încă evaluat, potrivit lui Benham.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică din aceeași regiune înainte cu o zi ca președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping, aliatul-cheie al Phenianului, să se întâlnească pentru a discuta despre programul de înarmare din ce în ce mai sfidător al regimului nord-coreean.

Pe 5 aprilie, Coreea de Nord a lansat un "proiectil" în jurul orei 6.40, în Marea de Est — de asemenea cunoscută ca Marea Japoniei — din orașul port Sinpo din provincia Hamgyongul de Sud, potrivit Statului Major Interarme (JCS) sud-coreean. Proiectilul a zburat aproximativ 60 de kilometri, a declarat JCS. Comandamentul american din Pacific (PACOM) a transmis că a detectat lansarea a ceea ce crede a fi o rachetă balistică nord-coreeană KN-15 cu rază medie de acțiune.

Tensiunea a escaladat brusc în regiune pe fondul preocupărilor că Nordul izolat poate efectua curând un al șaselea test nuclear sau un nou test de lansare a unei rachete balistice.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a fost duminică în Coreea de Sud, ca parte a unui turneu de zece zile în Asia, în ceea ce consilierii săi au spus că este un semn al angajamentului Statelor Unite față de aliații săi în fața creșterii tensiunii legate de programele de înarmare ale Phenianului.

Coreea de Nord este pregătită să răspundă cu arma nucleară la orice atac nuclear, a afirmat sâmbătă la Phenian numărul doi al regimului comunist, după ce președintele american, Donald Trump, a promis recent să "rezolve" "problema" nord-coreeană, transmite AFP.

"Suntem pregătiți să răspundem la un război total printr-un război total și suntem pregătiți să replicăm la orice atac nuclear printr-un atac nuclear în felul nostru", a declarat Choe Ryong-Hae în cursul unei ceremonii care a precedat parada militară organizată cu prilejul împlinirii a 105 ani de la nașterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen.