Coreea de Nord a lansat duminică un proiectil neidentificat în privința căruia există informații că ar fi o rachetă balistică, în apropiere de localitatea Pukchang, a anunțat armata sud-coreeană.

 

„Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat în această după-amiază dintr-un loc aflat în apropiere de regiunea Pukchang (Provincia Pyongan de Sud)”, se arată într-un comunicat al Statului Major de la Seul. Potrivit primelor informații, racheta nord-coreeană a parcurs aproximativ 500 de kilometri. Oficialii sud-coreeni analizează tipul de proiectil și traiectoria sa de zbor, adăugând că este puțin probabil să fie vorba despre o rachetă balistică intercontinentală. Guvernul japonez a confirmat faptul că o „rachetă” a fost lansată din Coreea de Nord.

Provincia Pyongan de Sud se află la nord de capitala nord-coreeană Phenian, iar în zona Pukchang se află un aeroport militar. Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat de urgență consiliul de securitate. Duminică, mass-media din Coreea de Nord a transmis că vor continua lansările de „arme capabile să lovească” SUA. Casa Albă a anunțat că a luat la cunoștință de lansarea unei rachete balistice și a observat că sistemul a avut „rază mai scurtă de acțiune decât rachetele lansate în ultimele trei teste ale Coreei de Nord”. Japonia a denunțat lansarea rachetei ca fiind „intolerabilă, o provocare repetată și o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”. Șeful de cabinet al premierului Japoniei, Yoshihide Suga, a anunțat că racheta a aterizat în Marea Japoniei, dar în afara zonei economice exclusive a Japoniei (n.a. - zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran) și nu au fost raportate daune în cazul navelor sau avioanelor.

Testul de duminică vine la o săptămână după lansarea unui nou tip de rachetă balistică despre care Coreea de Nord a anunțat că este capabilă să transporte o bombă nucleară de mari dimensiuni. Racheta a reuşit să parcurgă până la 700 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei. Coreea de Nord a încercat cel puțin zece lansări de rachete balistice începând din luna ianuarie, când președintele american Donald Trump a preluat mandatul.