Gurbangulî Berdîmuhamedov, la putere în Turkmenistan de mai bine de un deceniu, a fost învestit vineri în funcția de președinte, după ce a fost reales cu 98% din voturi la conducerea acestei țări din Asia Centrală, una dintre cele mai izolate din lume.

 

Ceremonia de învestitură a avut loc într-un palat somptuos din centrul capitalei Așhabad, la care au participat 2.500 de persoane, printre care parlamentari, oficiali guvernamentali, ambasadori străini și opt contracandidați ai lui Berdîmuhamedov la alegerile prezidențiale de duminica trecută.

„Poporul meu mi-a acordat o mare încredere, alegându-mă la președinție”, a declarat Berdîmuhamedov, 59 de ani, în aplauzele participanților la ceremonie. „Este o nouă etapă de dezvoltare care începe pentru Turkmenistan și ne-am stabilit obiective și mai grandioase”, a spus el, promițând să creeze „în scurt timp” un post de delegat pentru drepturile omului în această țară unde, potrivit ONG-urilor specializate cum ar fi Amnesty International, acestea sunt încălcate cu regularitate.

După două mandate de cinci ani fiecare, Berdîmuhamedov ar trebui de data aceasta să rămână la putere cel puțin șapte ani datorită unei reforme constituționale adoptate în septembrie 2016.

Dentist personal al primului președinte al țării, Saparmurat Niazov, devenit ministru al sănătății, Berdîmuhamedov a fost ales pentru prima dată în 2007, cu 89% din voturi, la mai puțin de un an după moartea lui Niazov, și reales în 2012, cu un scor de 97,14%. El a fost reales din nou la 13 februarie, cu aproape 98% din voturi și o prezență la vot de 97%.

Președinte, șef al guvernului și general de armată, el menține un control aproape absolut asupra presei și societății civile și a impus un cult al personalității în această țară de cinci milioane de locuitori, după modelul predecesorului său.

Pe locul patru în rezervele mondiale de gaze, Turkmenistanul se confruntă acum cu o criză economică din cauza căderii prețurilor hidrocarburilor și a recesiunii ce a lovit Rusia vecină.

Turkmenistan este o ţară „modelată” de primul lider de după destrămarea URSS, Saparmurat Niyazov. „Acestuia îi plăcea puterea şi sunetul propriului nume. Atât de mult încât şi-a scris ziua de naştere în Coran. De asemenea, el a schimbat zilele săptămânii şi lunile anului cu nume din familia sa. A interzis baletul, circul, bărbile la bărbaţi şi chiar sportul. A construit chiar o statuie a sa, care se învârte după Soare”, scrie CNN.

Când Niyazov a decedat în 2006, preşedinţia a fost preluată de Gurbangulî, care a fost descris de presa internaţională ca fiind „suspicios, foarte conservator, mincinos, răzbunător”.