Germania, Franţa şi Alianţa Nord-Atlantică au exprimat preocupare în legătură cu afirmaţiile preşedintelui-ales al SUA, Donald Trump, care a catalogat NATO drept organizaţie „desuetă”, iar UE „vehicul” al Berlinului, cancelarul Angela Merkel propunând, în replică, intensificarea cooperării europene.

 

„Alianţa Nord-Atlantică este desuetă, deoarece nu are grijă de combaterea terorismului; doar cinci ţări îşi achită contribuţiile la nivelul la care ar trebui. Acestea fiind spuse, Alianţa Nord-Atlantică este foarte importantă pentru mine”, a afirmat Donald Trump, catalogând Uniunea Europeană drept „vehicul” al Germaniei. Kremlinul a comunicat că împărtăşeşte declaraţiile noului preşedinte al SUA despre NATO. Afirmaţiile noului lider american au atras critici vehemente din partea Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. „Afirmaţiile lui Donald Trump au generat stupefacţie. Vom vedea care vor fi efectele pentru politicile americane”, a reacţionat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei. Ulterior, Biroul de presă al NATO a transmis că secretarul general rămâne „încrezător” că Donald Trump va menţine angajamentele faţă de Alianţa Nord-Atlantică. „Tocmai m-am întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care este îngrijorat de afirmaţiile lui Donald Trump”, a adăugat Steinmeier.

„Cea mai bună reacţie este unitatea europeană. La fel ca în cazul Brexit, cea mai bună modalitate de a apăra Europa este să rămânem uniţi”, a afirmat, la rândul său, Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat atitudinea lui Donald Trump, exprimând rezerve în privinţa viitoarei cooperări cu Statele Unite. „Destinul europenilor este în propriile mâini. Mă voi asigura în continuare că cele 27 de state membre vor coopera intens, în perspectivă”, a afirmat Angela Merkel, conform revistei Focus. „Poziţia mea pe tema cooperării transatlantice este cunoscută. Vom continua cooperarea cu Administraţia SUA, vom vedea la ce acorduri putem ajunge”, a subliniat Merkel.