Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului. Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

 

Scrisoarea, care a fost semnată marți seară de premierul britanic Theresa May, a fost înmânată lui Donald Tusk în biroul său de la sediului Consiliului European din Bruxelles, la ora locală 13.30 (11.30 GMT). Această notificare deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalității de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar și pentru structurarea relațiilor viitoare dintre Londra și UE. Primirea scrisorii a fost confirmată pe contul său de Twitter de Donald Tusk: ''După nouă luni, Marea Britanie a livrat #Brexit''. El a postat și o fotografie a sa cu momentul primirii documentului de la ambasadorul Barrow.

„Regretăm că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, dar sunt pregătiți pentru procesul pe care acum va trebui să-l urmăm. Pentru Uniunea Europeană, primul pas va fi acum adoptarea a liniilor directoare pentru negocieri de către Consiliul European. Aceste linii directoare vor stabili pozițiile și principiile generale în lumina cărora Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia cu Regatul Unit”, relevă declarația Consiliului European, citită de Donald Tusk. „Vom aborda aceste discuții în mod constructiv și vom face eforturi pentru a obține un acord. În viitor, sperăm ca Regatul Unit să ne fie un partener apropiat”, a adăugat Tusk.

„'Nu voi pretinde că sunt fericit astăzi. Paradoxal, există ceva pozitiv în Brexit. Brexit-ul ne face mai hotărâți și mai uniți decât până acum'”, a afirmat Donald Tusk, citat de DPA.

După citirea declarației Consiliului European, Donald Tusk a adăugat, referindu-se la britanici: ''Deja ne este dor de voi. Mulțumim și la revedere''.

Informaţia a fost confirmată şi de şefa executivului britanic, Theresa May, în Parlamentul de la Londra. Aceasta a transmis parlamentarilor miercuri că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE. „Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră (din parlament - n.r.) și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți”, a declarat premierul May.

Atmosferă de maximă prudenţă în Uniunea Europeană. Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și secretarul său general, Antonio López-Istúriz, au cerut miercuri țărilor Uniunii Europene să fie unite în fața Brexit-ului.

„În ultima perioadă a trebuit să facem față multor confruntări și am ieșit nevătămați. Unitate și să muncim împreună - este ceea ce trebuie să facem”, a spus Joseph Daul. La rândul său, López-Istúriz a semnalat că „tradiția istorică a diplomației britanice este să divizeze țările europene”. , dar s-a declarat sigur că în cazul Brexit-ului acest lucru nu se va întâmpla.