Cel puțin 36 persoane au fost ucise și alte câteva zeci sunt rănite în urma unui dudblu atentat comis ieri asupra unor biserici creștine din Alexandria și oraşul Tanta din Delta Nilului. În ambele atacuri s-a produs o explozie în incinta bisericilor.

 

Potrivit Ministerului egiptean al Sănătății, atacul de la Alexandria a vizat biserica Sfântul Marcu unde s-au înregistrat 11 morţi şi 35 de răniţi. Odată cu anunțul privind acest al doilea atentat a fost comunicat și ultimul bilanț al victimelor atacului precedent asupra unei biserici din orașul Tanta, situat în Delta Nilului, numărul morților ajungând la 25 și cel al răniților la 78.

Exploziile calificată de guvernatorul regiunii drept "atentat", a avut loc cu o săptămână înaintea Paștelui coptic ortodox și în aceeași lună în care este programată o vizită a papei Francisc în Egipt.

Explozia a avut loc de asemenea înaintea unei vizite a papei Francisc, în timp ce filiala locală a grupării jihadiste Stat Islamic a chemat la acțiuni împotriva creștinilor. Potrivit guvernatorului din Gharbia, generalul Ahmad Deiflui, „ori o bombă a fost plasată înăuntru sau cineva s-a aruncat în aer.”

Ulterior, rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat cele două atentate care au vizat două biserici egiptene de sărbătoarea Floriilor, informează presa internațională.

„Echipe ale Statului Islamic au condus atacurile împotriva a două biserici, la Tanta și Alexandria”, a anunțat agenția de propagandă a SI, Amaq.

În ambele atacuri s-a produs o explozie în incinta bisericilor, cel puțin în cazul celui de-al doilea atentat autoritățile confirmând că a fost executat de un terorist kamikaze care și-a detonat centura explozivă. În atentatul din biserica Sfântul Marcu din Alexandria au murit pe loc 11 persoane. Papa Teodor al II-lea al Alexandriei, şeful Bisericii Copte, se afla la slujbă în interiorul bisericii, potrivit presei locale. Papa Teodor al II-lea nu a fost rănit.

Minoritatea creștină din Egipt a fost adeseori vizată de atacuri ale militanților islamiști în ultimii ani. Exploziiile pare să fi fost programate pentru a avea un impact major, mulțimile adunându-se pentru a sărbători Floriile.

Papa Francisc, care urmează a vizita Egiptul în această lună, a condamnat ieri atentatul în urma căreia au murit 36 de persoane și peste 100 au fost rănite în două biserici copte din Alexandria şi orașul Tanta.

„Mă rog pentru cei care au decedat și pentru victime. Fie ca Domnul să preschimbe inimile persoanelor ce au văzut teroare, violența și moartea și chiar inimile celor ce produc și fac trafic de arme”, a declarat acesta la finalul slujbei de Florii ce a avut loc în fața a mii de persoane în Piața Sfântul Petru din Roma. El a transmis „cele mai sincere condoleanțe” egiptenilor și liderilor Bisericii Copte, ce vor fi unele dintre gazdele sale cu ocazia vizitei sale în Egipt programate a avea loc între 28 și 29 aprilie.