Ministerul de externe al Turciei a anunțat sâmbătă că nu dorește revenirea la post "o vreme" a ambasadorului Olandei, aflat în concediu. Surse din minister au declarat agenției că autoritățile de la Ankara au blocat accesul în ambasada și consulatul Olandei.

Vineri, Olanda nu îi permisese intrarea ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu. Colega acestuia de la ministerul muncii, Betul Sayan Kaya, a anunțat ulterior că îi va ține locul la un miting la Rotterdam, în cadrul campaniei guvernamentale pentru referendumul din 16 aprilie asupra modificării constituției Turciei. Sayan Kaya s-a deplasat la Rotterdam cu un automobil, dar poliția olandeză nu a permis accesul vehiculului în incinta consulatului din localitate, a informat o televiziune locală preluată de Xinhua. Ministrul a scris pe Twitter că poliția a instituit o blocadă la 30 de metri de consulat. Câteva sute de turci, unii veniți din Germania, au manifestat sâmbătă seara în fața consulatului, cerând să o vadă pe reprezentanta guvernului Turciei. Poliția i-a oprit cu patrule călare și bariere metalice. La nivel guvernamental, ministrul de externe Cavusoglu a amenințat Olanda cu sancțiuni economice și politice dure. El a declarat sâmbătă presei, la Istanbul, că decizia autorităților olandeze de a nu-i permite accesul "este un scandal și inacceptabilă în orice mod. Ea nu respectă practicile diplomatice". Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că șeful diplomației turce arătase clar, la televiziune, că amenință Olanda cu sancțiuni. "Nu putem negocia niciodată cu turcii sub astfel de amenințări. Așa că am decis (...) într-o teleconferință că este mai bine să nu vină", a explicat el. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care contează pe diaspora pentru a obține prin referendumul constituțional puteri sporite, a amenințat sâmbătă că va riposta. El a afirmat la un miting, la Istanbul, că liderii olandezi "sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști" și i-a avertizat: "Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia".

Politicianul olandez Geert Wilders, plasat pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor generale de miercurea viitoare, a scris sâmbătă pe Twitter: "Către toți turcii din Olanda care sunt de acord cu Erdogan: plecați în Turcia și nu vă mai întoarceți NICIODATĂ!".