Compania ucraineană Naftogaz, care a primit o factură de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anunțat miercuri că nu o va plăti. Acest conflict ar putea afecta și România, dacă Gazprom ar opri livrările, însă țara noastră poate rezista câteva săptămâni fără gazele rusești, afirmă specialiștii.

Compania de gaz din Ucraina, Naftogaz, a transmis că nu va plăti factura de gaz în valoare de 5,3 miliarde de dolari emisă de Gazprom până când nu se va finaliza disputa pe tema contractelor de gaz dintre cele două companii de la curtea de arbitraj din Stockholm, relatează Reuters. Gazprom anunțase, marți, că Naftogaz trebuie să plătească pentru gazul pe care nu l-a cumpărat, potrivit clauzelor „take-or-pay” din contract, care acoperă al doilea, al treilea și al patrulea trimestru din 2016. Gazprom susține că Ucraina trebuie să plătească factura în decurs de 10 zile. Condițiile „take-or-pay” impun cumpărătorilor să plătească pentru gaz indiferent dacă au intrat sau nu în posesia livrărilor. Un astfel de conflict, dacă s-ar solda cu oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, ar afecta și tranzitul asigurat de Ucraina, implicit și importurile în România. Dar „o întrerupere de câteva săptămâni n-ar trebui să ne pună probleme deosebite, având în vedere cantitățile stocate din producția proprie” a declarat pentru Mediafax, Ionuț Purica, director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală.

„Personal, nu văd un risc dacă se întrerup gazele din import, chiar dacă suntem într-o iarnă dificilă cu un consum mai ridicat. Să ne aducem aminte de iarna 2008-2009, când – pe fondul intervențiilor din Georgia – Gazprom a oprit livrările; Slovacia și Bulgaria au fost puternic afectate, noi în România n-am avut probleme prea amari. Ar trebui, în schimb, ca pentru viitor să procedăm în așa fel încât să avem o reziliență mai mare la astfel de șocuri. Trebuie să ne gândim, de asemenea, și la noua strategie de securitate energetică a Uniunii Europene”, a spus expertul.

Ucraina nu a mai cumpărat gaz rusesc din noiembrie 2015, iar aplicarea principiului „take-or-pay” este în prezent analizată de Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm, în cadrul acțiunilor de arbitraj între Naftogaz și Gazprom începute în 2014. „Naftogaz nu va plăti factura până la decizia finală de arbitraj”, a precizat, miercuri, compania ucraineană.