Prima întâlnire dintre președintele rus, Vladimir Putin, și cel american, Donald Trump, a fost deja convenită și este în curs de pregătire, a anunțat miercuri președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, citată de agenția EFE.

 

"Există un acord pentru o reuniune între președinții noștri — al Statelor Unite și Rusiei—, și sunt în desfășurare pregătiri intense pentru această întâlnire", a indicat în fața presei șefa camerei superioare a parlamentului rus.

"Suntem înclinați către o agendă pozitivă, pentru restabilirea unor relații depline cu Statele Unite, atât politice cât și economice și de altă natură și sperăm că și ele (Statele Unite n.r) vor avea aceeași abordare", a mai spus Valentina Matvienko, fără să ofere însă detalii despre locul și posibila dată a întrevederii. Dar ea s-a referit și la solicitarea lui Trump ca Rusia să restituie Ucrainei peninsula Crimeea. "Crimeea este parte a Federației Ruse, pentru noi această chestiune nu intră în discuție, orice altă interpretare pentru noi este inacceptabilă", a subliniat președinta camerei superioare a parlamentului rus. Anterior și purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a insistat că Rusia nu va restitui niciodată peninsula Crimeea.

Pe de altă parte, anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia a avut loc în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, acuză noul lider al SUA, Donald Trump, sugerând că fosta administraţie de la Washington a fost "prea blândă" cu Moscova.

"Crimeea a fost luată de Rusia în timpul Administraţiei Obama. A fost Obama prea blând cu Rusia?", a transmis Donald Trump miercuri prin Twitter.

Preşedintele SUA, Donald Trump, se aşteaptă ca Rusia să returneze Ucrainei regiunea Crimeea şi să contribuie la reducerea violenţelor separatiste în regiunile est-ucrainene, a afirmat marţi seară Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. "Preşedintele Trump a arătat foarte clar că se aşteaptă ca Administraţia Rusiei să contribuie la reducerea escaladării violenţelor în Ucraina şi să returneze Crimeea. În acelaşi timp, preşedintele Trump se aşteaptă şi vrea să se înţeleagă bine cu Rusia", a declarat Sean Spicer în cursul unei conferinţe de presă.

În plus, secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că NATO rămâne "piatra de temelie" a cooperării transatlantice și a precizat că Administrația Trump "sprijină cu tărie" NATO. "Alianța rămâne piatra de temelie pentru Statele Unite și comunitatea transatlantică, legate împreună", a declarat Mattis, care a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru NATO, după ce anterior președintele Donald Trump a făcut mai multe afirmații în care punea la îndoială utilitatea alianței. Mattis a descris NATO drept "cea mai de succes alianță militară din istorie".