David Davis, ministrul pentru Brexit, susţine că Marea Britanie va menţine accesul la piaţa unică a Uniunii Europene, deşi premierul Theresa May tocmai a spus contrariul, sugerând că discursul liderului britanic are rol tactic.

 

"În linii generale, aproape toate ţările din lume care nu sunt supuse sancţiunilor au acces la piaţa unică europeană. Vom avea acces la piaţa unică, problema este în ce condiţii. Sarcina mea este să îi conving pe omologii mei din Europa că este şi în interesul lor să avem acces egal, pe bază de reciprocitate, pe pieţele celorlalţi", a declarat David Davis.

"Înţelegem că UE vrea menţinerea celor patru libertăţi fundamentale. Marea Britanie nu va fi parte în acest proiect", a subliniat David Davis.

Premierul Theresa May a semnalat marţi că Marea Britanie nu va rămâne membră a pieţei unice a Uniunii Europene, dar doreşte un acord pentru menţinerea accesului la uniunea vamală europeană. Într-un discurs care cel mai probabil are rolul creării unor condiţii de negociere favorabile Londrei, May a afirmat; "Nu vrem o apartenenţă parţială la UE, nici o asociere cu UE, nimic care să ne lase jumătate în interiorul UE şi jumătate în afară. Nu vrem adoptarea unui model adoptat deja de alte ţări".

În schimb, premierul britanic crede că va exista o perioadă de tranziţie şi vrea apartenenţa la uniunea vamală comunitară. În plus, Theresa May a semnalat că acordul pe tema Brexit va fi supus votului Parlamentului britanic, ceea ce lasă deschisă, cel puţin teoretic, posibilitatea rămânerii Marii Britanii în UE. În plus, UK va încerca să atragă imigranţii cei mai calificaţi, dar cu limite, după ieşirea din UEă, a afirmat Theresa May, însă ministrul pentru Brexit, David Davis, a anunţat că vor fi acceptaţi şi unii străini necalificaţi.

"Ne vom asigura să vom putea controla imigraţia din Europa spre Marea Britanie. Vom continua să îi atragem pe cei mai inteligenţi, pe cei mai buni, pentru a munci şi a studia în Marea Britanie, dar acest proces trebuie gestionat în mod adecvat pentru a servi interesele britanice. De aceea, vom efectua control asupra numărului persoanelor care vin în Marea Britanie din UE", a declarat premierul în discursul de marţi. Însă ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că vor fi acceptaţi şi unii imigranţi necalificaţi.

Opoziţia britanică a notat că Theresa May vrea să îi ameninţe pe liderii UE pentru a fi într-o poziţie favorabilă în negocieri, dar, de fapt, pune în pericol nivelul de trai britanic.

La câteva ore de la declarațiile Theresei May a venit și răspunsul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Acesta consideră că abordarea premierului britanic, Theresa May, este "realistă", explicându-i că celelalte 27 de state ale Uniunii Europene sunt unite şi aşteaptă declanşarea procedurii ieşirii Marii Britanii din UE.

Ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică a Uniunii Europene va fi "catastrofală din punct de vedere economic", avertizează însă premierul scoţian, Nicola Sturgeon, avertizând că Scoţia va alege un alt parcurs şi sugerând că ar putea opta pentru independenţă.

"Ieşirea de pe piaţa UE va fi catastrofală din punct de vedere economic. Scoţia trebuie să poată opta pentru un viitor diferit", a reacţionat Nicola Sturgeon.

"Guvernul Marii Britanii nu poate să ne scoată din UE şi de pe piaţa comună a UE fără a ţine cont de impactul asupra economiei, asupra locurilor de muncă şi standardelor de viaţă", a subliniat Sturgeon.