Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți că nicio putere mondială nu va reuși să cucerească Rusia, în cadrul ceremoniilor organizate cu ocazia a 72 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.

 

„Nu a existat, nu există și nu va exista nicio forță care să ne poată înrobi vreodată poporul. Soldații ruși au luptat mereu până la final, și-au apărat patria lor. Ei au realizat ceva ce părea imposibil, au întors roata sângeroasă a celui de-al Doilea Război Mondial, au împins dușmanul afară din țară, au zdrobit nazismul, au pus capăt atrocităților sale. Nu vom uita niciodată că părinții, bunicii și străbunicii noștri au adus libertatea în Europa și pacea mult așteptată pe planetă”, a spus Putin. În cadrul discursului susținut în Piaţa Roşie din Moscova, la parada de Ziua Victoriei, Vladimir Putin a subliniat că armata rusă este pregătită pentru contracararea unor atacuri, pentru acte eroice de dragul poporului. „Simțim o relație profundă și puternică cu generația de eroi învingători. Și le spun următoarele: niciodată nu vă veți simți rușinați de noi! Soldații ruși de astăzi, precum în toate timpurile, dau dovadă de curaj și sunt pregătiți pentru orice faptă eroică, pentru orice jertfă de dragul patriei și poporului lor. Vrem să întărim tradițiile patriotismului, iar lecțiile din războiul trecut ne obligă să fim vigilenți în eventualitatea unui atac”, a precizat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin este de părere că forțele internaționale ar trebui să-și unească eforturile pentru a combate amenințările comune și a subliniat că Rusia este deschisă unei astfel de cooperări. „Consolidarea eforturilor comunității internaționale este necesară pentru o luptă eficientă împotriva terorismului, a extremismului, a neonazismului și a altor amenințări”, a spus Putin.